STEROIZII INHALATORII, ASOCIAȚI CU RISCUL DE OSTEOPOROZĂ

Distribuie pe:

Cecetătorii americani de la Școala de Medicină din cadrul Universității Washington, citați de descopera.ro, susțin că folosirea de steroizi inhalatorii sau pastile de steroizi pentru tratarea astmului este asociată cu un risc crescut de „oase poroase" (osteoporoză) și o vulnerabilitate crescută la fracturi osoase.

„Astmul este comun și afectează în jur de 334 de milioane de oameni din întreaga lume. Steroizi inhalatorii și pastilele de steroizi sunt folosite la scară largă, pentru a atenua inflamarea căilor respiratorii și pentru a preveni sau ameliora simptomele.

Recomandările internaționale prevăd o abordare treptată pentru tratarea condiției medicale, steroizi inhalatorii fiind prescriși pentru controlul formelor moderate și severe ale bolii, în timp ce pastilele sunt recomandate pentru episoadele din cazul astmului sever.

În studiul nostru, am dorit să vedem dacă analizarea separată a dozelor și tipurilor de steroizi ar putea oferi noi informații, acest lucru fiind deosebit de important, având în vedere că recomandările internaționale prevăd o folosire tot mai amplă a steroizilor inhalatorii pentru astmul moderat și sever, în timp ce folosirea pastilelor a crescut considerabil.

Analiza noilor date a arătat o legătură clară între doza cumulativă, împreună cu perioada de tratament, și riscul de osteoporoză sau fracturi osoase. Astfel, între două și trei prescripții de pastile de steroizi într-un interval de 12 luni au fost asociate cu riscuri mai mari de apariție a osteoporozei. Pacienții care au primit 9 sau mai multe prescripții și doze cumulative de 2.500 mg sau mai multe au avut un risc de patru ori mai mare decât cei care nu au urmat astfel de tratamente. De asemenea, riscul fracturilor osoase a fost de două ori mai mare.

Totuși, studiul nostru a fost unul observațional și nu poate stabili o cauză, noi recunoscând că inhalatorii sunt dificil de folosit în mod corect, așa că este posibil ca dozele administrate să fie subestimate. De asemenea, analiza s-a bazat pe rețete medicale.

Cu toate acestea, am concluzioant că, atât steroizii orali, cât și cei inhalați sunt asociați cu un risc crescut de osteoporoză și fracturi osoase în cazul oamenilor diagnosticați cu astm.

Prin urmare, folosirea acestor medicamente ar trebui redusă la minimul necesar pentru tratarea simptomelor și ar trebui diminuată dacă simptomele sunt ținute sub control", explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu