REGULI NOI PENTRU TRATAREA PACIENȚILOR CU COVID-19

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 982/23 octombrie 2020, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 180, din 22 octombrie 2020, privind asigurarea accesului la îngrijiri și concedii medicale pentru persoanele asigurate care prezintă simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2 și infectate cu COVID-19.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) precizează că, astfel, a fost reglementat cadrul legal pentru posibilitatea instituirii măsurii izolării la domiciliu sau la locația declarată, cu acordul persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizii ale direcțiilor de sănătate publică, până la confirmarea bolii prin investigații specifice, a persoanelor care prezintă semne și simptome, precum și după confirmarea diagnosticului de boală infectocontagioasă, în cazul în care persoanele nu prezintă semne și simptome sugestive sau prezintă simptome care nu necesită izolarea într-o unitate sanitară.

Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus.

În baza acestei ordonanțe, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a emis Ordinul nr. 1.819 (publicat în Monitorul Oficial nr. 993/27 octombrie 2020), care prevede că pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare nu vor mai fi internați, ci izolați la domiciliu, fiind monitorizați de la distanță de medicii de familie.

Pentru a reduce aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, spitalele vor folosi și teste rapide pentru depistarea virusului, iar pacienții declarați vindecați nu vor mai fi testați timp de 3 luni.

Pacienții monitorizați la domiciliu vor fi declarați vindecați după 14 zile, fără un al doilea test, și își vor putea relua activitățile obișnuite, cu purtarea măștii pentru încă 10 zile. Acești pacienți, care nu vor mai ajunge în spitale decât în cazul înrăutățirii stării de sănătate sau dacă au factori de risc de agravare a bolii, nu vor fi evaluați prin analize de laborator sau radiografie pulmonară: „Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuși se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecție, cu excepția persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă", prevede ordinul.

Ministerul a stabilit modul în care se va face triajul pacienților suspecți de COVID care ajung la unitățile de primiri urgențe, astfel încât să fie diminuată aglomerația de la spitale: „Pentru triajul simptomaticilor, conform definiției de caz, în UPU/CPU, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar în siguranță, aceste zone, se pot utiliza teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2. Concomitent cu testul rapid se va face și recoltare pentru RT-PCR. Pacienții cu rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat în zonele Covid; pacienții cu rezultat negativ la testul rapid vor fi menținuți în zona-tampon dacă prezintă simptome care necesită spitalizare; dacă nu necesită spitalizare, acești pacienți vor fi lăsați la domiciliu până la primirea rezultatului RT-PCR. Pentru asimptomatici nu se recomandă la acest moment utilizarea testelor rapide, stabilește ordinul ministrului Sănătății. Până la confirmarea infecției, persoanele care prezintă semne și simptome se izolează la domiciliu sau la o altă locație aleasă de aceasta, cu obligația de a contacta și informa medicul de familie, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective și a transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate.

Ordinul cuprinde și chestionarul pe care îl vor folosi medicii de familie pentru a monitoriza, de la distanță, starea pacienților care nu sunt internați. În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pe baza chestionarului prevăzut în fișa de monitorizare, pacienții vor fi încadrați în următoarele categorii clinice: pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare;  pacienți simptomatici cu factori de risc, care, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor, vor fi transportați cu ambulanța la spital, unde vor fi evaluați clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult și examene paraclinice la camera de gardă); pacienți simptomatici cu forme medii sau severe, care vor fi internați, cu acordul lor, în spitale, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultația medicală la distanță, considerând drept criterii de vindecare absența manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin mijloace de comunicare electronică direcției de sănătate publică județene/a municipiului București, care are obligația introducerii statutului de vindecat în platforma Corona-forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Pacienții care nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie vor fi monitorizați zilnic de direcțiile de sănătate publică. (I.S.)

 

Lasă un comentariu