LICEUL TEHNOLOGIC “AUREL PERSU”, ÎN PREZENT ȘI VIITOR (I)

Distribuie pe:

- Convorbire cu prof. CONSTANTIN BOGOȘEL, directorul liceului -

Constantin Bogoșel s-a născut la 8 iunie 1978, în Târgu-Mureș. În anul 1997 a absolvit Grupul Școlar Industrial “Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, unde a obținut o diplomă de mecanic auto. În anul 2001 a absolvit Facultatea de Geografie-Istorie, în cadrul Universității “Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș, de unde a primit diploma de licență care i-a permis dreptul de a profesa în învățământ. În anul 2006 a absolvit un curs postuniversitar în domeniul “Informatică aplicată și programare” la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, obținând o specializare în informatică. În anul 2010 a absolvit studiile de masterat la Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureș, specializarea în “Elite, Cultură și Construcție Europeană”. În același an, a absolvit un alt masterat la Universitatea “Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș în specializarea “Asigurarea calităților învățământului preuniversitar”, iar în prezent este student doctorand la U.M.F.S.T. “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, având coordonator pe prof. dr. Cornel Sigmirean. Tema cercetării pentru doctorat este “Învățământul târgumureșean din perioada interbelică”. Profesional, după absolvirea facultății, a lucrat la mai multe școli. În anul 2015 a avut ocazia să lucreze în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, în calitate de inspector pe specialitatea “Istorie și Științe Socio-Umane”. După 5 ani de zile în care a ocupat această funcție, a fost numit director la Liceul Tehnologic “Aurel Persu” din Târgu-Mureș. Constantin Bogoșel a fost profesor titular în acest liceu, unde a predat istoria la această instituție de învățământ.Acesta este interlocutorul nostru, cu o prezentare succintă. Vă prezentăm convorbirea pe care am avut-o cu domnia-sa.

- În momentul în care ați preluat conducerea acestui liceu, care au fost problemele principale pe care le-ați găsit în neregulă, dar și în regulă?

- Întrebarea este bună. Înainte de a fi numit director la acest liceu, am lucrat ca profesor. Problema cea mai arzătoare ar fi că în această școală, este bine cunoscut acest fapt, nu s-a prea investit în ultimii 20 de ani în proiecte și reparații. Din păcate, școala aceasta a fost marginalizată. Totuși, în urmă cu doi ani au început să se mai miște lucrurile. Se pare că ne aflăm pe un drum mai bun, fiindcă Primăria Târgu-Mureș a început să ne ajute. Cu ajutorul fondurilor primite de la Primărie, am reușit să amenajăm un atelier auto la standarde europene, cu dotări corespunzătoare, cu elevatoare care permit ridicarea și manipularea autovehiculelor. Totodată, tot cu ajutorul Primăriei am reușit să montăm geamurile și ușile termopane, anul trecut. Până acum, am avut uși și ferestre degradate. Dar se pare că lucrurile au fost puse în mișcare și această școală se află pe un drum bun, ascendent, în evoluție. Dar avem și câteva lucruri cu care ne putem mândri. Școala noastră a câștigat două proiecte europene Erasmus, pentru elevii noștri, care, în acest fel, au posibilitatea de a face stagii de practică în străinătate. Mă refer la Proiectul Erasmus K1, unde avem parteneriate cu firme și școli din Cipru și Ungaria, unde elevii urmează să facă practică. Al doilea proiect pe care-l avem este Erasmus K2, prin care avem parteneriate cu Vladadel SRL din Târgu-Mureș, “Dr. Will”, dar și firme din Italia, Spania și România, unde elevii au posibilitatea pregătirii practice. Este o oportunitate foarte bună pentru elevii noștri, de a vedea cum se face această meserie de mecanic auto și în străinătate, nu doar la noi.

- Care este, la modul concret, profilul acestui liceu?

- Profilul liceului este cel tehnologic. Noi ne axăm mai mult pe mecanică auto. Elevii care vin aici, la școala profesională, dobândesc calificarea în mecanică auto, cât și permisul de conducere auto, categoria B. Este un avantaj pentru elevii noștri. Evident, ne-am gândit să includem și alte profiluri. Ne-am propus să facem un studiu de piață pentru a vedea care sunt cererile agenților economici. În funcție de solicitări, vom introduce și specializări noi.

- Cum se face admiterea elevilor în această școală?

- Elevii vin în baza înscrierilor. Este o repartizare computerizată, în baza opțiunii de specializare în mecanică auto. După ce vor absolvi cei trei ani de școală profesională, vor primi diploma de mecanic auto, dar au posibilitatea de a continua studiile, tot la noi în școală, la învățământul liceal seral. Avem clasele IX-XIII la liceul seral. După finalizarea studiilor liceale, pot opta, tot la noi, pentru continuarea studiilor în cadrul școlii postliceale, chiar și școală de maiștri, cu calificarea în maistru electromecanic auto. Aceste clase și cursuri le avem, în prezent, în școală.

- Aveți și alte specializări, precum tinichicigiu sau electrician auto?

- În prezent nu avem, dar avem în perspectivă să solicităm și aceste specializări. Acest lucru nu este tocmai ușor, deoarece este o metodologie pentru a face aceste demersuri. Trebuie obținută acreditarea de la Minister, cu multă documentație, dar consider că merită să facem aceste demersuri.

- Câți elevi sunt înscriși la școala dumneavoastră? Sunt și fete înscrise la cursuri?

- În momentul de față avem doar băieți, fiindcă acesta este și domeniul de mecanică auto, mai mult pentru băieți. Dar ne-am gândit ca, de anul viittor, să solicităm un profil mixt, unde să putem primi și fete la școală, nu doar băieți.

- La școala dumneavoastră pot veni elevi din toată țara sau numai din județ?

- Prioritatea o au cei din județ. Dar dacă rămân locuri libere, pot veni din întreaga țară.

- Care sunt posibilitățile de a asigura elevilor cazarea și cantina?

- Da. Argumentele în plus pentru școala noastră sunt faptul că avem un internat și o cantină, unde, pe lângă cazare și cantină, pot desfășura activități recreative. Dar, din păcate, aflându-ne în această pandemie, pe moment, internatul și cantina nu funcționează, deoarece cursurile se desfășoară online. În perioada în care am fost pe scenariul verde, am avut elevi în cantină care serveau masa și au fost cazați. Dar se va reveni la starea de normalitate.

- Câți alevi aveți în școală?

- Avem aproximativ 700 de elevi. Aici includem forma de învățământ de la zi cât și cea de la seral. Ceea ce este foarte important, foarte bun pentru școala noastră, este că am obținut, printr-un proiect european inițiat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Adminstrației, în colaborare cu Primăria Târgu-Mureș, accesarea a două autoturisme “Dacia Logan”. Momentan avem aceste două autoturisme în custodie, de la Primărie. Una dintre ele, chiar astăzi, se află la Cluj-Napoca pentru a i se monta comanda dublă. Aceste două autoturisme, pe lângă cel pe care îl avem, în total trei autoturisme Dacia Logan, le folosim pentru conducerea auto. Dar avem și o sală, foarte modernă, care este dotată pentru desfășurarea cursurilor de legislație rutieră. Acolo avem și un simulator, unde, elevul, înainte de a se afla la volanul autoturismului, face câteva ore de conducere. În softul respectiv, totul pare real, așa că ai impresia că te afli în traficul rutier.

(va urma)

Lasă un comentariu