O MOLECULĂ DIN CARNEA ROȘIE ȘI DIN LACTATE CREȘTE RISCUL DE CANCER

Distribuie pe:

O echipă internațională de cercetători, citată de descopera.ro, a identificat o legătură moleculară directă între dietele pe bază de carne și lactate și dezvoltarea anticorpilor în sânge care cresc riscul apariției cancerului.

Studiul, coordonat de prof. dr. Vered Padler-Karavani de la Universitatea din Tel Aviv, a concluzionat că această legătură ar putea explica incidența crescută de cancer printre persoanele care consumă cantități mari de lactate și de carne roșie, similară cu legătura între colesterolul crescut și riscul ridicat de boli cardiace.

“Neu5Gc este o moleculă de zahăr găsită în țesuturile mamiferelor, dar nu și în cele ale peștilor sau păsărilor. Deși este cunoscut faptul că acești anticorpi cresc riscul apariției cancerului, în special al cancerului de colon, nicio legătură directă nu a fost descoperită între anticorpi și consumul de carne și lactate.

Echipa noastră a folosit mostre de la NutriNet-Santé, un sondaj național amplu desfășurat în Franța, prin care s-a măsurat cantitatea de zaharuri Neu5Gc dintr-o varietate de produse din lactate și carne, alimente obișnuite pentru dieta francezilor, iar apoi a calculat consumul zilnic de Neu5Gc a 19.621 de adulți cu vârste de peste 18 ani, care și-au înregistrat online întregul consum de alimente pe o perioadă de câteva zile.

În continuare, am luat mostre reprezentative de la 120 de participanți și am testat nivelurile de anticorpi anti-Neu5Gc din sângele lor.

În funcție de rezultatele obținute și de cantitățile de Neu5Gc din diverse produse alimentare din Franța, am creat index-ul Gcemic. Acest index clasează alimentele care, printr-un consum excesiv, pot duce la o creștere a anticorpilor și o posibilă creștere a riscului de apariție a cancerului.

Astfel, am descoperit o legătură semnificativă între consumul ridicat de Neu5Gc din carnea roșie și brânzeturi și dezvoltarea crescută a acestor anticorpi care sporesc riscul apariției cancerului.

Ani de zile au încercat mai mulți cercetători să găsească o astfel de legătură, însă nimeni nu a reușit. Acum, pentru prima oară, am reușit să găsim legătura moleculară datorită acurateței metodelor folosite pentru a măsura anticorpii din sânge și datele detaliate de la chestionarele alimentare franceze”, a explicat prof. dr. Padler-Karavani. 

Lasă un comentariu