ÎN URMĂTORII 5 ANI, ROBOȚII VOR ELIMINA 85 DE MILIOANE DE LOCURI DE MUNCĂ!

Distribuie pe:

Un studiu al Forumului Economic Mondial arată că, în contextual în care pandemia de Covid-19 accelerează schimbările de pe piața muncii, riscă să amplifice inegalitățile.

Astfel, studiul relevă că pandemia va accelera înlocuirea muncii umane cu roboți, inteligența artificială urmând să elimine în următorii cinci ani 85 de milioane de locuri de muncă în cadrul companiilor mari și mijlocii.

Sondaje realizate în rândul a aproape 300 de companii globale arată că patru din cinci directori accelerează planurile de a digitaliza munca și de a introduce noi tehnologii, anulând progresele în privința angajărilor înregistrate după criza financiară din 2007-2008.

În privința lucrătorilor care ar urma să își păstreze posturile în următorii cinci ani, aproape jumătate vor trebui să învețe noi calificări, iar până în 2025, angajatorii vor împărți egal munca între oameni și mașinării, subliniază studiul.

În general, crearea de locuri de muncă încetinește, iar eliminarea de posturi se accelerează, în contextul în care companiile din întreaga lume folosesc mai degrabă tehnologia decât oamenii pentru a introduce date, pentru contabilitate și pentru sarcini administrative. Totuși, vestea bună este că vor apărea peste 97 de milioane de locuri de muncă în domeniul sănătății și al îngrijirii, în industrii tech.

“Sarcinile unde oamenii își vor putea păstra avantajele în fața mașinăriilor sunt managementul, consilierea, luarea de decizii, gândirea, comunicarea și interacțiunea. Va crește cererea pentru lucrătorii care pot acoperi posturi în economia verde, în domeniul datelor inovatoare și în cel al gestionării funcțiilor inteligenței artificiale, care își pot asuma roluri în inginerie sau dezvoltare de produse.

Aproximativ 43% dintre companiile chestionate s-au declarat pregătite să își reducă forța de muncă în urma integrării tehnologiei, 41% intenționează să își extindă folosirea de contractori, iar 34% iau în considerare extinderea forței de muncă datorită integrării tehnologiei”, mai arată studiul, citat de adevarul.ro. (L.P.)

Lasă un comentariu