ÎN IZOLETĂ SĂ NE IZOLĂM, SAU CU VENTILATOARE SĂ NE VENTILĂM...

Distribuie pe:

În Europa, numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat în decurs de cinci săptămâni, propulsând continentul, duminică, peste pragul critic de 10 milioane de infecții, potrivit unui bilanț realizat de Reuters.

În timp ce în Europa a durat aproape nouă luni până la înregistrarea primelor 5 milioane de cazuri COVID-19, următoarele  5 milioane de noi infectări au fost raportate în doar puțin peste o lună.

Cu 10% din populația lumii, Europa contabilizează aproximativ 22% din numărul global de 46,3 milioane de infecții, iar cu cele peste 269.000 de decese, continentul “se laudă” cu aproa-pe un sfert (23%) din numărul total de peste 1,2 milioane de vieți pierdute, pe întreaga planetă.

Pe fondul cazurilor în continuă creștere, Franța, Germania și Regatul Unit au anunțat blocaje la nivel național, timp de încă cel puțin 30 de zile, blocaje care sunt aproape la fel de drastice ca și restricțiile impuse în martie și aprilie. Portugalia a impus un blocaj parțial, iar Spania și Italia înăspresc restricțiile.

Conform analizei Reuters, Europa a raportat, săptămâna trecută, peste 1,6 milioane de cazuri noi, aproape jumătate din cele 3,3 milioane înregistrate, în aceeași perioadă, la nivel mondial, și peste 16.100 de decese, ceea ce reprezintă o creștere de 44% față de săptămâna precedentă.

Pentru fiecare 10.000 de europeni, au fost raportate peste 127 de cazuri noi de coronavirus și aproximativ patru decese, mai notează Reuters.

În Europa de Est se înregistrează aproape o treime din totalul cazurilor raportate, în timp ce în sudul continentului s-au înregistrat cele mai multe (aproximativ 32%) din totalul deceselor.

Rusia este cea mai afectată țară din Europa de Est, cu peste 1,6 milioane de infecții cu COVID-19.

Potrivit sursei citate, recrudescența infectărilor cu noul coronavirus se datorează lipsei de coordonare între guvernele din Europa și faptului că acestea nu au profitat de “acalmia” din timpul verii pentru a-și pune la punct strategiile, lăsând, astfel, spitalele nepregătite.

Cel de al doilea val al pandemiei era previzibil încă din septembrie, când continentul a început să se confrunte cu un număr crescând de infectări, iar directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, avertiza că lunile octombrie și noiembrie vor fi “dure”, iar numărul deceselor zilnice în Europa va crește în mod dramatic.

“Este un moment în care țările nu doresc să audă aceste vești proaste, și înțeleg acest lucru”, a declarat Kluge, la vremea respectivă, subliniind că ar vrea să transmită “mesajul pozitiv” că pandemia “urmează să se termine, la un moment dat”.

În același timp, el a arătat cu degetul către cei care cred că fabricarea unui vaccin va pune capăt pandemiei: “Aud tot timpul că vaccinul va însemna sfârșitul pandemiei. Vă asigur că nu. Nu știm nici măcar dacă vaccinul va ajuta toate grupurile de populație. Avem unele semnale în sensul că vaccinul va fi de folos pentru un grup, nu și pentru altul. Iar dacă va trebui să comandăm diferite vaccinuri - un adevărat coșmar logistic!”, a spus el, adăugând că “sfârșitul pandemiei va fi în momentul în care noi, ca și comunitate, vom învăța cum să trăim cu această pandemie. Și acest lucru depinde de noi...”

În actualul context pandemic, guvernele din întreaga Europă caută soluții pentru a face față celui de al doilea val, mult mai ucigaș decât primul. Oficialii OMS recomandă restricții de călătorie, rămânerea la domiciliu sau chiar blocaje la nivel național.

O situație disperată se înregistrează în Belgia, unde, pe fondul creșterii numărului de cazuri și de internări în spitale, medicii din orașul Liége au fost rugați să continue să lucreze chiar dacă au coronavirus. Potrivit BBC, aproximativ un sfert din personalul medical suferă de COVID-19. Zece spitale au solicitat ca personalul testat pozitiv, dar care nu prezintă simptome, să-și continue activitatea. Șeful Asociației Belgiene a Sindicatelor Medicale a declarat pentru BBC că nu au de ales, dacă nu vor ca sistemul spitalicesc să se prăbușească în câteva zile.

Dr. Philippe Devos a recunoscut că există un risc evident de a transfera virusul la pacienți, iar ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, a avertizat că țara este aproape de un “tsunami” de infecții în care autoritățile “nu mai controlează ceea ce se întâmplă”.

La rândul său, când a anunțat revenirea Franței la carantină, președintele Emmanuel Macron a avut același avertisment: valul doi este mult mai dur decât primul.

“La fel ca toți vecinii noștri, suntem sub presiunea accelerării subite a epidemiei, un virus care devine mai puternic pe măsură ce se apropie iarna și scad temperaturile. Mai mult, avem mai multă umiditate. Suntem cu toții, în Europa, surprinși de evoluția virusului, copleșiți de al doilea val, despre care știm acum că va fi fără îndoială mult mai dur, cu mai multe decese decât primul. Dacă acum nu punem o frână brutală procesului de infectare, spitalele noastre vor ajunge la saturație, fără posibilitatea transferării pacienților între regiuni, pentru că virusul va fi peste tot. Dacă nu punem acum o frână brutală răspândirii virusului, medicii vor fi obligați să aleagă fie între un bolnav de COVID-19 și victima unui accident rutier, fie între doi bolnavi de COVID-19”, a argumentat președintele Emnanuel Macron, în recentul mesaj către națiune.

... Una peste alta, depășită de situația pandemică, Europa nu știe pe unde să mai scoată cămașa, buza prăpastiei fiind la doi pași...

Noroc că veștile bune vin taman din România, din Dealul Cotrocenilor:

(...) “În următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar față de ce există acum, 123 de paturi de terapie intensivă (...) Numai pentru ventilatoare mecanice, de exemplu, creșterea din aprilie 2020 până în aprilie 2021 va reprezenta o creștere de 146%, conform datelor pe care mi le-au prezentat specialiștii. Este uimitor!...”, a afirmat, recent, “șeful” statului. Numărul izoletelor va crește în mod corespunzător (bănuim). 

...Adevăru-i că, să te lăfăi, la anul, în aprilie, în 123 de paturi de terapie intensivă “suplimentare”, asistat de “o creștere” de 146% a ventilatoarelor este cu adevărat... uimitor, dacă n-ar fi chiar cinic și... revoltător.

... Te ventilezi și decedezi ușor...

 

 

 

Lasă un comentariu