SCRIITOAREA IOANA NICOLAIE VA VORBI DESPRE MAGIA LITERATURII CU ELEVI AI LICEULUI VOCAȚIONAL DE ARTE

Distribuie pe:

Proiectul Scriitori la școală 2020 se apropie de sfârșit, însă de unul ce se anunță memorabil. Următoarea invitată, prozatoarea și poeta Ioana Nicolaie, va vorbi despre aventura scrisului, cu elevi ai Liceului Vocațional de Arte din Târgu-Mureș. Scriitoarea se va întâlni cu elevii în variantă online vineri, 6 noiembrie, prin amabilitatea doamnelor profesoare Romana Pantea, Valeria Cioată și Ioana Păcurar.

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud.

A publicat mai multe volume de versuri (Poză retușată, Nordul, Credința, Cenotaf, Autoimun - desemnat de către USR “Cartea Anului” 2013), antologia Lomografii, patru romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sîrmă, Pelinul negru - finalist la opt cele mai importante premii literare, câștigător al Premiului pentru proză decernat în 2017 de Revista Ateneu; desemnat Cartea Anului în 2018 de către “Cititorul știe mai bine” - și Cartea Reghinei, câștigătoare a Premiului Radio România Cultural pentru Proză 2020, a Premiului Național pentru Proză Iași, a Premiului Agenția de Carte și a Premiului Observator lyceum pentru proză în cadrul Galei Premiilor Observator Cultural 2020) și literatură pentru copii (Aventurile lui Arik, Arik și mercenarii, Ferbonia, Vertijia, Călătoria lui Medilo, Spionul KME și, sub pseudonimul Robert Ersten, Cum am supraviețuit clasei a VIII-a). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Volumul Nordul a apărut în germană, în 2008, Cerul din burtă a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar O pasăre pe sârmă s-a tradus în sârbă. Autoimun a apărut în bulgară, în 2016. A fost inclusă în douăzeci și patru de volume colective românești (Ferestre 98, 40238 Tescani, Cartea cu bunici, Intelectuali la cratiță, Cartea simțurilor, Bucureștiul meu, Scriitori la poliție etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (Poésie 2003: Roumanie, territoire d'Orphée, New European Poets, An Anthology of Contemporary Romanian Poetry etc.).

Invitată pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri naționale și internaționale de literatură. Selecții din versurile autoarei au apărut în Franța, Anglia, Germania, Austria, Mexic, Canada, Suedia, Polonia, SUA și Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

După două ediții și 15 autori români și maghiari invitați în licee din Târgu-Mureș, proiectul Scriitori la școală, derulat de Asociația Podium, sfidează vremurile tulburi pe care le trăim și revine în această toamnă cu o ediție adaptată la contextul actual, dar alimentată de încrederea pe care ne-o dă la rândul ei literatura că orice obstacol poate fi depășit prin solidaritate, comunicare și dorință de a face bine.

Proiectul Scriitori la școală 2020 îi va avea invitați în perioada septembrie-noiembrie pe scriitorii György Dragomán, Szabó T. Anna, Hristina Doroftei, Radu Țuculescu, Szabó Róbert Csaba, Márton Evelin, Ioana Nicolaie și Radu Vancu, care vor susține, online, ore de literatură română și maghiară contemporană.

În total, în cadrul primelor două ediții ale proiectului Scriitori la școală, elevii târgumureșeni au avut ocazia să cunoască și să discute cu 15 autori și autoare: Székely Csaba, Alina Nelega, Medeea Iancu, Attila Bartis, Crista Bilciu, Demény Péter, Gabriela Feceoru, Elise Wilk, Vida Gábor, Kali Ágnes, Tudor Ganea, Alex Văsieș, Láng Orsolya, Marin Mălaicu-Hondrari și László Noémi.

Până în prezent, au beneficiat de proiectul inițiat și derulat de Asociația Podium aproximativ 1.000 de elevi și 24 de cadre didactice din 7 licee târgumureșene.

Proiectul Scriitori la școală 2020 este cofinanțat de Primăria Târgu-Mureș și beneficiază de sprijinul instituțional al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Lasă un comentariu