MASCA DE PROTECȚIE... ÎNCĂLZITĂ INACTIVEAZĂ CORONAVIRUSUL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT), citați de descopera.ro, speră să îmbunătățească măștile de protecție și să creeze unele ce pot să inactiveze virusurile cu ajutorul căldurii.

“Măștile de protecție filtrează cu eficiență virusurile precum SARS-CoV-2, astfel reducând riscul de infecție, însă noi avem de gând să producem măști care conțin o plasă încălzită din cupru. În timp ce persoana care poartă masca, expiră și inspiră, aerul trece în mod repetat prin plasă, iar orice particule virale din aer sunt încetinite și inactivate de plasă și temperaturile crescute.

O astfel de mască ar putea fi folositoare pentru angajații medicali, precum și pentru publicul larg în situațiile în care distanțarea fizică ar putea fi dificil de implementat, spre exemplu într-un autobuz aglomerat.

Acest conceput este complet nou. De fapt, masca permite virusului să treacă, însă îl încetinește și îl inactivează. Echipa noastră a început să constru-iască prototipuri și speră să înceapă testarea lor în curând.

Măștile pe care le purtăm acum sunt concepute să prindă doar o parte din virus. Măștile ne protejează, însă nimeni nu s-a gândit să inactiveze virusul. Asta ne-a surprins.

Așadar, echipa de la MIT a decis să dezvolte o mască ce poate ucide virusurile folosind căldura, folosind o plasă din cupru drept elementul de încălzire și am dezvoltat modele matematice pentru a determina temperatura optimă necesară să ucidă coronavirusurile care ajung în mască prin respirația naturală.

Plasa din cupru este înconjurată de neopren, un material izolant care împiedică exteriorul măștii să devină prea fierbinte pentru a putea a fi purtat.

Măștile chirurgicale N95 sau cele din bumbac sunt eficiente și ar trebui să fie folosite în timpul pandemiei, însă potențialul avantaj al măștilor încălzite este că nu trebuie decontaminate sau aruncate, pentru că acestea ucid virusul. Mai mult, astfel de măști ar putea oferi o protecție în plus prin eliminarea virusului, în loc să îl filtreze”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu