BEBELUȘII HRĂNIȚI CU BIBERONUL ÎNGHIT MILIOANE DE PARTICULE DIN MICROPLASTICE

Distribuie pe:

Cercetătorii irlandezi de la Colegiul Trinity din Dublin, citați de descopera.ro, susțin că bebelușii hrăniți cu biberonul înghit milioane de particule de microplastice, în fiecare zi.

“Am fost absolut șocați de rezultatele studiului nostru, întrucât am descoperit că procesul recomandat de sterilizare a biberoanelor din plastic, la temperaturi ridicate, și prepararea de lapte praf a făcut ca biberoanele să elibereze milioane de microplastice și chiar trilioane de nanoplastice.

Sticlele din polipropilenă testate reprezintă 82% din piața globală, biberoanele din sticlă fiind principala alternativă. Polipropilena este unul dintre cele mai folosite materiale plastice, iar testele preliminare au arătat că și ceainicele și recipientele pentru alimente produc milioane de microplastice pentru fiecare litru de lichid.

Microplasticele din mediu erau deja cunoscute ca fiind capabile să contamineze alimentele și băuturile, însă noul studiu arată că prepararea mâncării în recipiente din plastic poate duce la o expunere de o mie de ori mai mare.

Impactul asupra sănătății nu este cunoscut încă, dar problema trebuie analizată urgent, în special în cazul bebelușilor. Oricum, trebuie să demarăm studii medicale pentru a înțelege implicațiile. Am început deja să colaborăm cu alți colegi pentru a vedea ce efect pot avea aceste particule asupra sistemului imunitar.

De altfel, mai multe studii au arătat deja că oamenii consumă microplastice prin alimente și băuturi, precum și prin aerul pe care îl respiră. În mod special, ceaiul din pliculețe din plastic și apa vândută în sticle de plastic conțin microplastice. Suntem îngrijorați că microplasticele ar putea transporta patogeni sau chimicale toxice în corp.

Multe dintre particule sunt pur și simplu eliminate din corp, însă e nevoie de mai multe studii pentru a vedea câte microplastice vor fi absorbite în fluxul sangvin și vor ajunge în alte locuri din organism.

Deja am aruncat toate recipientele din plastic pentru alimente, iar dacă aș avea copii mici aș modifica modul în care prepar laptele praf”, a declarat profesorul John Boland, coordonatorul studiului irlandez.

Lasă un comentariu