SONDAJ ÎN RÂNDUL CADRELOR DIDACTICE - ȘCOALA ÎN PANDEMIE

Distribuie pe:

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” a realizat, în perioada 27 octombrie - 2 noiembrie, un sondaj în rândul cadrelor didactice, pentru a încerca să afle situația reală din unitățile de învățământ în perioada stării de alertă.

Colegii noștri au răspuns la 22 de întrebări. Cele mai relevante erau legate de nevoia de perfecționare pentru predarea online, dacă au avut la dispoziție măști, materiale igienico-sanitare, dacă au primit laptopuri/tablete și dacă au procurat toate acestea prin resurse financiare proprii și scenariul în care predau în prezent.

Au răspuns la toate aceste întrebări un număr de 8.500 de cadre didactice, 542 fiind din județul nostru.

Rezultatele au fost următoarele:

* 66,2% dintre cadrele didactice spun că au nevoie de cursuri de perfecționare pentru a putea preda online;

* 45,7% dintre respondenți afirmă că autoritățile locale nu au ajutat în niciun fel școala în această perioadă;

* 16,8% dintre respondenți spun că unitățile de învățământ nu au pus la dispoziție cadrelor didactice măști și materiale igienico-sanitare;

* 37% dintre cadrele didactice care au răspuns la chestionar au fost obligate să-și achiziționeze un laptop/tabletă pentru a putea preda;

* 33% dintre profesorii repondenți au plătit din propriul buzunar peste 1.000 de lei pentru a putea preda online.

Răspunsurile privind scenariile în care își desfășoară activitatea didactică colegii noștri, în această perioadă, și resursele financiare, sunt cele mai relevante.

 

SCENARIUL VERDE - 2.197 RĂSPUNSURI

Cadrele didactice din școlile aflate în scenariul verde au spus, în proporție de 83,2%, că au primit măști de protecție și materiale igienico-sanitare de la unitățile de învățământ. Totuși, observăm că sunt foarte multe unități care încă nu asigură materialele de protecție, în condițiile în care Codul Muncii prevede expres obligativitatea angajatorului de a pune la dispoziția angajatului aceste materiale. Majoritatea unităților de învățământ (73,3%) este pregătită pentru schimbarea scenariului, în cazul în care apar cazuri Covid în școală. Cu toate acestea, este îngrijorător că 26,7% din repondenți spun că nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariul hibrid/roșu.

SCENARIUL GALBEN - 2.783 RĂSPUNSURI

35,3% dintre respondenți s-ar afla în situația de a nu putea preda în sistem hibrid, dacă ar fi să ținem cont de faptul că unitățile de învățământ nu le-au pus la dispoziție mijloacele tehnice pentru activitatea didactică. În urma răspunsurilor venite, putem trage concluzia că aparatura oferită de angajator nu este de cea mai bună calitate, deoarece 60,2% dintre cei care au răspuns spun că preferă să folosească dispozitivul personal. Situația este și mai gravă în cazul elevilor: 60,8% dintre cadrele didactice au răspuns că unitatea de învățământ nu a avut cum să le asigure elevilor un dispozitiv pentru învățarea în sistem hibrid. Cei mai mulți dintre profesori (57,9%) preferă platforma Google Classroom, urmată la o distanță apreciabilă de Zoom (17,2%) și Microsoft Teams (7,8%).

SCENARIUL ROȘU - 3.532 RĂSPUNSURI

60% dintre cadrele didactice care au răspuns la chestionar spun că școala nu a pus la dispoziție elevilor echipamente pentru activitatea online. De asemenea, 41,7% dintre profesori spun că nu au primit laptopuri/tablete. Grav este că peste 20% dintre respondenți nu au acces la dispozitive pentru predarea online, nici măcar în cadrul unităților de învățământ, în cazul că ar dori să predea de la școală. Și în scenariul roșu, cea mai accesată platformă este Google classroom (61,5%), urmată de platforma Zoom (12,2%) și Microsoft Teams (7,2%).

Școala, pe banii profesorilor

Cu toții știm ce înseamnă învățământul gratuit în România și că majoritatea părinților contribuie financiar prin intermediul asociațiilor de părinți. Însă, puțini cunosc faptul că, pentru a suplini neajunsurile sistemului, multe cadre didactice achiziționează din fondurile proprii materialele necesare în procesul de învățământ. Cretă, markere, planșe și, mai nou, laptopuri și tablete - toate acestea sunt cumpărate de cadrele didactice pentru a-și putea face meseria. Am întrebat profesorii din scenariile galben și roșu cât au cheltuit, de la începutul anului școlar, din buzunarul propriu. După cum veți observa din imaginile de mai jos, procentele sunt apropiate. Astfel, peste 30% din respondenți au fost obligați să cheltuiască peste 1.000 de lei, circa 16% între 500 și 1.000 de lei și aproximativ 24% între 100 și 500 de lei. Cei mai mulți dintre cei care au cheltuit peste 1.000 de lei au declarat că și-au achiziționat laptopuri și tablete. Cadrele didactice au mai cumpărat maști, dezinfectanți, imprimante, cartușe pentru copiatoare, dar și softuri educaționale. În plus, chiar dacă legislația în vigoare prevede că unitatea de învățământ asigură formarea continuă a cadrelor didactice, sunt mulți profesori care au plătit din propriul buzunar cursuri de perfecționare pentru a putea preda online.

Concluzii

Școlile nu au fost pregătite pentru această situație excepțională. Este nevoie urgentă de o analiză la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru ca predarea în sistem hibrid și online să funcționeze. Atât autoritățile locale, cât și cele centrale trebuie să aloce fonduri substanțiale pentru a permite cadrelor didactice să desfășoare un act educațional de calitate și pentru a garanta accesul tuturor preșcolarilor/elevilor la cursuri, indiferent cum se desfășoară acestea - fizic, hibrid sau online. Este nevoie de o implicare mai mare a părinților, în special în cazurile în care elevii sunt dezinteresați și refuză să participe la cursuri. Este important ca toți elevii și părinții să știe că nu au voie să înregistreze activitatea didactică decât cu acordul profesorului. Am redat rezultatele cu explicațiile adecvate, și grafice reprezentativ preluate din interpretarea rezultatului chestionarului realizat de către Federația Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret”. Colegii noștri s-au implicat și au venit cu aprecieri pentru concluziile chestionarului, propunând ca el să fie cunoscut de toți colegii, dar și de părinți și elevi, și de societate în general.

Trebuie să ne implicăm mai mult, să înțelegem cu toții că situația în care ne aflăm , încă, nu știm până când, ne obligă să respectăm condițiile impuse, pentru a rămâne sănătoși și a ieși cu bine din această grea încercare.

 

Lasă un comentariu