S-A DESCOPERIT UN NOU ORGAN - SETUL DE GLANDE SALIVARE TUBARIALE

Distribuie pe:

Cercetătorii olandezi de la Institutul Cancerului, citați de descopera.ro, susțin că au găsit în regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, care găzduiește o serie de glande salivare microscopice, un set nou de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Datorită amplasării lor pe o bucată dintr-un cartilaj numit torus tubarius, acestea au fost denumite glande salivare tubariale.

“Descoperirea noastră a fost făcută din întâmplare. Noi foloseam o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT, pentru a studia cancerul de prostată. În scanarea PSMA PET-CT, injectam pacientului un trasor radioactiv. Acest trasor indică proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată, iar studiile clinice au descoperit că scanarea PSMA PET-CT este mai bună decât imagistica convențională în detectarea cancerului de prostată metastazat.

Scanarea PSMA PET-CT este, însă, eficientă și la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în PSMA. Până acum, la om erau cunoscute trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv a obrazului.

Imaginați-vă surpriza noastră când am descoperit alte glande salivare. Pentru a fi siguri, am scanat 100 de pacienți și am constatat că toți aveau glandele tubariale despre care nu s-a știut nimic până acum.

Descoperirea este foarte importantă pentru tratamentul cancerului. Medicii care folosesc radiații pentru cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, deoarece deteriorarea acestora are un impact negativ asupra calității vieții. Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală.

Însă, pentru că nimeni nu a știut până acum de glandele salivare tubariale, zona nu a fost evitată în cazul radiațiilor.

În cadrul studiului, am examinat fișele a peste 700 de pacienți cu cancer tratați la Centrul Medical Universitar Groningen și am constatat că pacienții cu cât au primit mai multe radiații în zona glandelor necunoscute, cu atât au acuzat mai multe efecte secundare ale tratamentului.

Prin urmare, descoperirea noastră s-ar putea traduce prin mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer. Următorul pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului anticancer”, explică oamenii de știință olandezi. (L.P.)

Lasă un comentariu