PROF. UNIV. DR. MIRCEA DUȚU “NOI, STATUL ROMÂN, AM REVIZUIT TRIANONUL. SUNTEM ÎN FAȚA CELEI MAI MARI PĂCĂLIRI DIN ISTORIE”

Distribuie pe:

Profesorul Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, este unul dintre specialiștii de prestigiu care s-au implicat în “Dosarul Retezat”. Chiar în ianuarie, anul acesta, înainte de izbucnirea pandemiei, Mircea Duțu a mers la Paris ca să aducă probele plăților făcute lui Ladislau Kendeffy, prin procesul “optanților”. “E un dosar, uite așa, la Paris, în cazul Kendeffy!”, îmi arată profesorul, cuprinzând cu brațele un volum de aproape un metru cub.

- Domnule profesor, ați scris lucrări de zeci de pagini pe marginea “Dosarului Retezat”. Vreau să vă întreb direct: ce v-a frapat cel mai mult în acest caz?

- Cel mai mult m-a frapat faptul că, după 1989, statul român rescrie, printr-o lege internă, niște lucruri care au fost tranșate prin mari convenții internaționale, încă după Primul Război Mondial. Din moment ce problema “optanților” a fost rezolvată prin acorduri internaționale, conform dreptului internațional de la momentul respectiv, problema trebuia considerată încheiată, iar moștenitorii nu mai aveau dreptul de a revendica proprietatea. Ideea e că, după Tratatul de la Trianon, statul român devine proprietarul Ardealului și poate face orice expropriere, desigur, cu o despăgubire justă și prealabilă. Ai epuizat toate căile de drept intern și internațional? Atunci statul român e proprietar și nu are ce să mai reconstituie. Legea trebuia să restituie doar ce au luat comuniștii. “Optanții” trebuiau excluși din start de la reconstituirea dreptului de proprietate. Legiuitorul intern nu putea să revizuiască așa ceva! E strigător la cer ce am făcut noi (românii de azi): am rescris istoria și am rescris Tratatul de la Trianon! Titulescu zicea că Tratatul de la Trianon e un tratat internațional cu executare unică. Odată pus în aplicare, și-a produs efectele. Nu mai ai ce să revizuiești! Tu, judecător din România, rescrii, după 1989, dreptul internațional? Prin modul în care a fost aplicat și reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor din Transilvania, noi, statul român, am revizuit Trianonul. Suntem în fața celei mai mari păcăliri din istorie, pe care statul român și-a asumat-o din ignoranță, din neștiință, sau căzând pradă intereselor altora.

- Aveți o viziune mai largă asupra efectelor juridice ale acestor retrocedări din Ardeal. Cât de gravă este, de fapt, situația?

- De fapt, toată tărăgănarea asta în privința reconstituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor a vizat problema Transilvaniei. S-a retrocedat, samavolnic, nu numai pe Reforma din '45 a lui Petru Groza, ci și pe Reforma Agrară din '21. La fel s-a făcut și după '89. S-a reconstituit samavolnic, iar moștenitorii ungurilor au devenit proprietari. De drept privat, Transilvania mai aparține, azi, doar în mică parte României. Aparține de drept public, dar dreptul de proprietate este cel mai important. Brătienii s-au luptat toată viața să nu vândă pământul străinilor. În alte țări, li s-a impus străinilor un drept de preempțiune al statului, dovada rezidenței în țara respectivă, dovada cultivării pământului. La noi s-a făcut în așa fel încât pământul să revină foștilor stăpânitori ai Ardealului. Asta a fost!

***

Să fie “Dosarul Retezat”, înainte de toate, un dosar al trădărilor? Și dacă da, n-ar trebui pedepsite și ele? Înainte să pierdem și ultima palmă de pământ din Ardeal...

Lasă un comentariu