CINE SUNT CEI CARE IGNORĂ DREPTUL LA INFORMARE CORECTĂ A LOCUITORILOR DIN STRADA BRAȘOVULUI TÂRGU-MUREȘ?

Distribuie pe:

Săptămâna trecută, voci de luat în seamă, aparținând unor locuitori ai străzii Brașovului din Târgu-Mureș, ne-au semnalat un fenomen surpriză, cel al marcării cu câte un cerc: roșu, albastru și verde, dintre care predomină roșu, a fiecărui arbore din jurul celor patru blocuri care străjuiesc această stradă. Operația aceasta, făcută la adăpost de ochii lumii, a creat temeri serioase în rândul locuitorilor de aici, care, în decursul existenței lor, au beneficiat copios de avantajele acestor copaci care le-au asigurat, an de an, sezon de sezon, umbră și verdeață, un peisaj mirific prin fluorescența lor și, mai presus de toate, un filtru natural excelent împotriva poluării care, în municipiul Târgu-Mureș, se simte foarte puternic în anumite perioade ale zilei. Aceasta, datorită intensei circulații a autovehiculelor, care se concentrează pe arterele urbei, din lipsa centurilor ocolitoare, care se tot construiesc și nu se mai termină.

Datorită acestor arbori din spațiile verzi, mai numeroși decât în alte zone ale orașului, arealul cuprins între străzile Brașovului, Busuiocului și Moldovei este, cu certitudine, partea urbană cea mai frumoasă a municipiului. Marcarea acestor arbori a pus pe jar locuitorii acestei zone a orașului, conștienți de răul ce li se poate întâmpla, și au apelat la ajutorul ziarului nostru, ca exponent al societății civile, părerile acestora fiind sintetizate în articolul din 27 octombrie a.c., cu titlul “Alertă de gradul zero pe strada Brașovului din Târgu-Mureș”.

Scopul nostru a fost de a pune în dialog pe inițiatorii acestei acțiuni cu cetățenii care locuiesc în zonă, interesați în gradul cel mai înalt de ceea ce se vrea cu acești arbori. Din păcate, nici unii din cei vizați n-au dat un semn de viață, dovadă a disprețului pe care îl poartă față de doleanțele acestor cetățeni.

Deci, nimic transparent oficial. Pe căi lăturalnice s-a auzit că ar fi vorba de o acțiune de toaletare în masă, de care, în mod firesc, locuitorilor de aici le este teamă, pentru că, la noi, toaletarea nu înseamnă ajustarea estetică a coroanei arborelui, ci mutilarea lor, transformându-i în niște epave selenare. În consecință, locuitorii acestei zone se așteaptă la decimarea legală a acestor arbori sănătoși și viguroși de către marii noștri “ecologiști” la schimbarea în rău a peisajului și a microclimatului de locuit, la reducerea capacității de apărare împotriva poluării.

Pentru că pericolul pare iminent, am fost rugați să publicăm cât mai multe poze pentru a imortaliza starea de fapt peisagistică, despre care, în curând, se va vorbi la trecut, fapt pe care noi îl și îndeplinim.

În plus, atragem atenția acestor domni deștepți, că cel puțin bunul simț, dacă nu funcțiile pe care le dețin, ar trebui să-i oblige la respect față de semnalările din presă ale cetățenilor, să promoveze cu onestitate transparența netrunchiată la care aceștia au dreptul. (I.C.)

 

FOTO

RÂNDUL DE SUS:

Imagine asupra parcului dinspre Pocloș, surprinsă de sus

Parc de joacă pentru copii într-un decor natural

La umbra falnicilor arbori, locuri de parcare foarte căutate pe timpul verii

RÂNDUL DE JOS:

Aleea Busuiocului, un minunat loc de promenadă sub oblăduirea arborilor

Imagine din zona parcărilor, vazută de la înălțimea blocului Nr. 6

Arbori viguroși sub amenințarea necruțătoarelor drujbe

Lasă un comentariu