MARIUS PAȘCAN: ÎN ULTIMII OPT ANI, LEGEA CEA MAI DES MODIFICATĂ A FOST CEA A EDUCAȚIEI

Distribuie pe:

Legea care a fost cel mai des modificată în ultimii opt ani a fost cea a educației, a afirmat miercuri liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, care a reafirmat că formațiunea sa nu renunță la depolitizarea sistemului de educație și la reintroducerea sistemului de incompatibilități între funcțiile politice și cele de conducere în universități.

“În ultimii opt ani, legea care a fost cel mai des modificată a fost Legea educației, după care cea a administrației publice. Încontinuu i s-au adus adaptări, completări, adăugiri, efectiv a fost «un exces de reformă» și toată această reformă transferată în zona politicului, din păcate”, a declarat Pașcan la Conferința “Vreau la școală! Despre nevoia de educație incluzivă și de calitate”.

Potrivit acestuia, există “inechitate la toate nivelurile educației și învățământului din România din zilele noastre” și totodată sunt foarte mulți absolvenți de liceu care nu au niciun fel de pregătire, niciun fel de viziune despre ceea se întâmplă într-o activitate profesională.

“Echitatea este indisolubil legată de incluziune - sunt două concepte, două principii care ar trebui să se îmbine armonios. Noi vedem că avem 40% analfabeți funcționali, tineri, elevi absolvenți care au parcurs diverse tipuri de învățământ și sunt în acest stadiu. Îmi vin studenți, după ce au și bacalaureatul absolvit, care nu știu să scrie corect în limba română. (...) Vorbim de inechitate la toate nivelurile educației și învățământului din România din zilele noastre. Este inechitate și acolo unde ai un liceu super-performant și un altul de nivel mediu, unde nici profesorii nu-și dau interesul și acest lucru se vede la nivelul absolvenților. Ceea ce ar trebui să ne preocupe e ceea ce au încercat unele comunități locale - să stimuleze participarea elevilor, a copiilor la educație (...), să se poată asigura un stimulent financiar pentru comunitățile defavorizate care își trimit copiii la școală”, a spus Pașcan.

El a mai pledat pentru creșterea alocării din PIB pentru cercetare.

“Dacă ne raportăm la cercetare și la alocările din România, nu putem decât să fim dezamăgiți. (...) Noi nu absorbim mare lucru din banii europeni, suntem chiar codași”, a adăugat deputatul.

 

Lasă un comentariu