DE LA 1 NOIEMBRIE, FACTURA LA ENERGIA ELECTRICĂ, MAJORATĂ CU 0,8%!

Distribuie pe:

O analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă arată că factura lunară la energie electrică pentru o casă va crește cu 0,8%, după ce ponderea taxei de cogenerare s-a majorat.

“Din anul 2011, românii au fost obligați să achite o taxă de cogenerare pentru fiecare MWh consumat, cu scopul finanțării construcției de noi centrale sau a modernizării celor existente, care să aibă o eficiență superioară și astfel să ajungă să producă energie electrică și termică mult mai ieftină în viitor, respectiv să se ajungă ca într-un termen de aproximativ 5-10 ani, costurile cu energia să fie mai mici și consumatorii să plătească mai puțin.

Cu alte cuvinte, consumatorii plăteau o sumă de bani în avans, cu care se înlocuiau (modernizau) centralele existente, cu unele care vor consuma mult mai puțin și astfel efortul consumatorilor era răsplătit prin faptul că vor plăti mai puțin în viitor.

Era un principiu sănătos, dar ce constatăm astăzi, la 9 ani de la introducerea taxei de cogenerare? Foarte puține centrale de cogenerare care să aducă speranța unei facturi mai mici în viitor sau chiar siguranța accesului la energie. Prețurile energiei electrice pentru populație au crescut în aceeași perioadă cu 48,58%, iar valoarea taxei de cogenerare s-a triplat în cei 9 ani de la introducerea ei!

Astfel, de la 1 noiembrie 2020, taxa de cogenerare crește de la 19,14 lei/MWh (16,09 lei/MWh fără TVA) la 28,97 lei/MWh (24,25 lei/MWh fără TVA). Ponderea taxei de cogenerare în factura unei case cu un consum mediu lunar de 120 KWh era înainte de 1 noiembrie 2020 de 3% și va ajunge la 3,75%, respectiv ridică valoarea facturii lunare pentru o casă cu 0,8%. Deși valoarea creșterii facturii de energie electrică nu este mare, impactul deturnării banilor investiți de consumatori pentru un viitor mai bun (siguranța aprovizionării și speranța unor prețuri mai mici la energie electrică), prin construirea unor centrale de înaltă eficiență, se va răsfrânge puternic asupra acestora.

Lipsa căldurii, lipsa apei calde, prețurile tot mai ridicate la energie și căldură sunt un efect direct al acestor acțiuni, care făceau să pară că totul este bine și frumos. După 9 ani de așa-zise investiții, consumatorii nu regăsesc aceste obiective, dar sunt și vor fi răsplătiți cu taxe tot mai mari, deoarece și problemele sunt tot mai mari”, arată Asociația Energia Inteli-gentă, într-un comunicat de presă.

 

Lasă un comentariu