COVID-19 - GREȘELI DE EVITAT ÎN TIMPUL PANDEMIEI

Distribuie pe:

Se înregistrează tot mai multe recorduri de decese și noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, atât în Europa, cât și pe celelalte continente ale lumii, notează publicația online Business Insider, citându-l pe cel mai renumit expert american în boli infecțioase, dr. Anthony Fauci: „Nu suntem deloc într-o situație bună", a declarat acesta, zilele trecute, pentru Washington Post, precizând că spălatul pe mâini și masca de protecție nu ar trebui să fie singurele noastre preocupări.

Experții atrag atenția asupra câtorva greșeli pe care trebuie să le evităm în timpul pandemiei.

* Adunări restrânse, cu persoane cunoscute - Coronavirusul se răspândește rapid, în locurile în care oamenii respiră, mănâncă, râd, cântă și vorbesc împreună, timp îndelungat. Pe măsură ce se răcește vremea în emisfera nordică, astfel de întâlniri au loc tot mai frecvent în casele oamenilor. „Multe infectări se produc în reuniunile de familie sau de prieteni, adunări inocente, de altfel, cu șase, opt, 10 persoane în casa cuiva. Ai pe cineva asimptomatic și infectat, și, dintr-o dată, patru sau cinci persoane din acel grup se îmbolnăvesc și ele", a spus Fauci.

„Chiar și o adunare restrânsă poate fi un loc în care virusul se poate răspândi, și este mult mai probabil ca oamenii să nu fie la fel de atenți în aceste situații", a spus dr. Amesh Adalja, expert în boli infecțioase și cercetător principal la Johns Hopkins Center for Health Security. „Așadar, este posibil să nu se spele pe mâini la fel de des. Este posibil să nu poarte măști de protecție. Este posibil să nu se gândească la distanțare ca fiind la fel de importantă, atunci când sunt în preajma membrilor familiei sau a prietenilor".

* Nu intri în autoizolare timp de două săptămâni, după ce ai avut contact cu o persoană infectată - Potrivit propriei mărturisiri, în acest moment, „dorința de aur" a dr. Mike Ryan, director executiv al OMS, ar fi „asigurarea faptului că fiecare contact al unui caz confirmat intră în autoizolare, astfel încât să se rupă lanțul de transmitere".

„Nu cred însă că acest lucru a avut loc în mod sistematic, peste tot, și, în special, în țările care se confruntă cu creșteri mari, în prezent", a spus Ryan în cadrul unei conferințe de presă a OMS, adăugând că SUA, în general, „se descurcă prost în această privință", în timp ce, în alte părți ale lumii, carantina a fost luată mai în serios, ajutând la eliminarea focarelor înainte ca acestea să scape de sub control.

* Ai impresia că, stând în casă, ești ferit de infecție - Un studiu recent al CDC a constatat că 53% dintre persoanele care locuiau cu cineva care a fost testat pozitiv s-au îmbolnăvit și ele, în decurs de o săptămână.

Este logic - explică cercetătorii - ca oamenii să se infecteze, cu ușurință, de la cei cu care conviețuiesc, având în vedere că noul coronavirus se răspândește ușor între persoanele aflate în spații închise și slab ventilate.

* Testarea la virus, imediat după expunere - Dacă ne grăbim să facem un test, imediat după ce am fost în contact cu o persoană bolnavă, cel mai probabil vom avea un rezultat negativ, pentru că este nevoie de un anumit timp pentru ca organismul să dezvolte o infecție. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă, ca regulă generală, testarea după 5 până la 7 zile de la expunere.

„Ideea că am fost expuși, dar așteptăm rezultatul testului pentru a vedea dacă suntem pozitivi, este o idee proastă. Izolați-vă imediat, timp de 14 zile. Dacă trebuie să împărțiți aerul cu alte persoane, purtați masca de protecție și păstrați distanța fizică", spune prof. Lisa Lee, expert în sănătate publică.

* Te gândești că o singură măsură este suficientă pentru a te proteja - Deoarece nu avem încă un vaccin sau un tratament, recunoscut, eficient pentru virus, nu există nicio soluție care să ne împiedice să-l contractăm sau să-i supraviețuim.

Experții susțin că o „confuzie" comună pe care o mai au oamenii este că nu gândesc în termeni de „straturi de protecție": masca, distanța fizică, statul în aer liber - toate acestea trebuie gândite nu doar ca măsuri de precauție individuale, ci cu „efect multiplicativ, deoarece toate aceste măsuri sunt esențiale, dar nu funcționează decât împreună".

* Nu poți accepta faptul că viața nu mai poate fi la fel ca înainte - Statele nu trebuie să se închidă pentru a câștiga bătălia împotriva coronavirusului, dar oamenii trebuie să ia în serios pandemia. Exemplul Coreei de Sud a arătat ce se întâmplă când cetățenii acceptă că viețile lor nu mai pot fi la fel.

„Am încurajat purtarea măștilor încă din faza incipientă a pandemiei și am evitat adunările publice, în masă, mai târziu", a declarat prof. Yae Jean Kim, expert în boli infecțioase. „Cu toate acestea, nu am blocat țara și nici nu am închis granița, ci am impus doar grade variabile de distanțare fizică, în funcție de situația epidemiologică. Deși am avut un al doilea val în unele zone metropolitane la mijlocul lunii august și septembrie, focarul a fost controlat prin eforturi colective".

Motivul pentru care coreenii au luat virusul atât de în serios, a mai spus Kim, este că își amintesc de focarul MERS din 2015, care a ucis zeci de persoane.

* Crezi că prietenii și familia ta sunt la fel de precauți - Știți cu adevărat cât de atenți sunt prietenii și familia, și dacă nu prezintă simptome? Poate că nu. Un studiu recent arată că oamenii tind să mintă cu privire la starea lor de sănătate sau la măsurile de precauție pe care le iau pentru a se proteja.

Pentru studiu, cercetătorii au întrebat peste 400 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani, cât de sincere au fost în timpul acestei pandemii și au descoperit că minciuna despre precauții și simptome este destul de frecventă. „Este important să nu-i învinovățim, neapărat, pe cei care ascund astfel de informații, ci să înțelegem barierele care-i împiedică să spună adevărul. Uneori, din punct de vedere psihologic, ne simțim mai siguri dacă ascundem un adevăr sau dacă spunem o minciună care să ne protejeze", au comentat autorii studiului.

* Ignori evoluția virusului în zona în care locuiești - Dacă în zona în care locuiți sunt diagnosticate multe cazuri, riscul de infecție va fi mai mare. În astfel de situații, trebuie luate măsuri de precauție suplimentare, evitând locurile aglomerate și păstrând o distanță chiar mai mare decât cea recomandată. (sursa - businessinsider.com/covid-19-most-common-mistakes-people-make-to-prevent-infection-2020-11; sursa foto - stirileprotv.ro)

Lasă un comentariu