LILIECII... PREZIC VIITORUL!

Distribuie pe:

Un studiu recent realizat de cercetătorii americani de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland, citat de Digi24, a constatat că liliecii sunt viețuitoare atât de evoluate, încât pot să prezică viitorul, în timp ce își urmăresc prada.

„Liliecii sunt singurele mamifere capabile de zbor susținut, sunt atât de pricepuți la deplasarea prin aer încât pot depăși păsările. În plus, ei polenizează plantele, folosesc ecolocația ca un sonar pentru a naviga în nopțile cele mai întunecate, sunt cunoscuți pentru că obișnuiesc să ofere hrană la schimb pentru a se împerechea și știu chiar să se autoizoleze atunci când se îmbolnăvesc!

Modelele predictive ale liliecilor sunt atât de solide, încât ei pot continua să își urmărească prada în aer, chiar și atunci când aceasta dispare temporar în spatele obstacolelor care blochează ecoul, precum copacii.

Acest studiu i-ar putea ajuta pe cercetători să obțină o perspectivă mai amplă asupra comportamentelor ghidate auditiv în rândul oamenilor și al altor viețuitoare, inclusiv în cazul persoanelor cu deficiențe de vedere care se folosesc de sunete pentru a se orienta.

Liliecii folosesc perioadele de timp dintre fiecare apel de ecolocație și ecourile rezultate pentru a determina distanța la care se află prada. Ei își înclină capul pentru a surprinde modificările în intensitatea ecourilor, aflând astfel unde se află prada în plan orizontal. Apoi, ei trebuie să combine informațiile bazate pe ecou, cu privire la distanța la care se află obiectul vizat și direcția acestuia, pentru a urmări cu succes o insectă (prasă) care zboară cu mișcări neregulate.

Chestiunea predicției este importantă, deoarece un animal trebuie să planifice în avans pentru a decide ce va face în continuare, el bazându-se pe vedere, pe când un om dispune de un flux de informații. Însă, liliecii fac acest lucru pe baza unor frânturi de instantanee acustice", explică sursa citată. (L.P.)

 

Lasă un comentariu