TEATRUL NAȚIONAL TÂRGU-MUREȘ - COMPANIA „LIVIU REBREANU" ACTORII TEATRULUI NAȚIONAL TÂRGU-MUREȘ ADUC TEATRU LA TINE ÎN ȘCOALĂ

Distribuie pe:

Literatura și teatrul sunt legate în mod organic, iar receptarea uneia prin intermediul celeilalte deschide numeroase posibilități de interpretare și finisează sensibilități deseori uitate sau tocite. În acest sens, Asociația pentru Teatru „Liviu Rebreanu", în parteneriat cu Teatrul Național Târgu-Mureș, derulează în intervalul septembrie-noiembrie 2020 programul Teatru la tine în școală prin care elevi ai claselor a XII-a de la Colegiul Național „Unirea", Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian", Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu", Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu" și de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai" se întâlnesc în cadrul orelor de literatură română cu actori ai Companiei „Liviu Rebreanu". Proiectul propune o serie de activități menite să apropie și să îmbunătățească atitudinea adolescenților față de literatură și să-i familiarizeze cu tipul de lucru, atmosfera și noțiunile specifice teatrului.

Proiectul are două părți pentru fiecare unitate de învățământ. Prima parte presupune întâlniri sub forma unor ateliere de lectură și dialog între elevi și echipa artistică (formată din actori și regizori), care se desfășoară în cadrul orelor de literatură și vizează sistematizarea unor noțiuni precum autor, narator, personaj, caracteristici ale operei puse în evidență prin arta teatrală. Atelierele de lucru au în vedere: o incursiune în lumea autorului, a operei, a personajului, reprezentând informații complementare la programa școlară, din perspectiva artistică.

A doua parte presupune întâlnirea elevilor cu o lucrare de I.L. Caragiale studiată la clasă, dar într-un alt context, respectiv vizionarea unui spectacol în urma căruia va avea loc o sesiune de dezbatere. Dialogul pe care îl propunem după vizionarea spectacolului este conceput sub forma unui schimb de idei și întrebări între liceeni și actori. Această punte stabilită poate favoriza un dialog sănătos și productiv despre cum trebuie să înțelegem și să fim receptorii unui spectacol de teatru în zilele noastre (reconstituind drumul de la text, prin lectura textului, până la punerea în scenă a acestuia).

Altfel spus, ne propunem abordarea lecției de literatură în interdisciplinaritate cu teatrul.

Textele abordate sunt „Povestea lui Harap Alb", de Ion Creangă, „Hanu-Ancuței", de Mihail Sadoveanu, „Moara cu noroc", de Ioan Slavici, „Ion", de Liviu Rebreanu, „Iona", de Marin Sorescu, „Enigma Otiliei", de George Călinescu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", de Camil Petrescu și „O scrisoare pierdută", de I.L. Caragiale. Actorii care îi însoțesc pe elevi în aventura descifrării operelor literare sunt Nicu Mihoc, Dan Rădulescu, Loredana Dascălu, Mihai Crăciun, Laura Mihalache, Csaba Ciugulitu, Costin Gavază, Bianca Fărcaș, Ale Țifrea, Cristian Iorga, Dana Pancu și Ștefan Mura, aceștia fiind împărțiți în patru echipe.

Întâlnirile cu elevii au fost organizate respectând normele sanitare în vigoare. După ce situația epidemiologică a determinat închiderea unităților de învățământ, proiectul s-a mutat la rândul său în mediul online, adaptându-se necesităților impuse de noul context pentru că am considerat că, indiferent de dificultățile pe care le întâmpinăm în această perioadă la nivel colectiv, cultura, literatura și teatrul ne vor ajuta să ameliorăm situația și să găsim resurse interioare noi pentru a o depăși cu bine. Ținând cont de caracterul imprevizibil al contextului actual, nutrim speranța că proiectul se va adapta din mers oricăror modificări bruște de orar și că își va atinge obiectivele propuse.

Proiectul este inițiat și derulat de Asociația pentru Teatru „Liviu Rebreanu", în parteneriat cu Teatrul Național Târgu-Mureș, cu sprijinul instituțional al Inspec-toratului Școlar Județean Mureș și cu finanțare din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureș.

De asemenea, AZOMUREȘ și Romgaz s-au alăturat în susținerea proiectului Teatru la tine în școală.

 

Lasă un comentariu