LA SFÂRȘITUL LUNII NOIEMBRIE, MINIVACANȚĂ PENTRU SALARIAȚII ROMÂNI

Distribuie pe:

Cum în acest an zilele de 30 Noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 Decembrie (Ziua Națională a României), declarate zile nelucrătoare, conform Codului Muncii, vor pica luni și marți, salariații români vor avea parte de o minivacanță de patru zile.

Astfel, în perioada 28 noiembrie (sâmbătă) - 1 decembrie (marți) angajații vor fi liberi.

Cu toate acestea, există anumite categorii de salariați a căror muncă nu poate fi întreruptă, ei urmând a fi compensați prin zile libere în perioada imediat următoare. Este vorba despre cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și despre salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Conform Codului Muncii, salariații care nu pot beneficia de zilele libere legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu pot fi acordate zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Atenție! Angajatorii care nu acordă zilele libere legale sau nu îi recompensează pe salariați riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei. (L.P.)

Lasă un comentariu