PORUNCILE, ÎMPĂRĂȚIA ȘI... ALUATUL FARISEILOR

Distribuie pe:

* “Feriți-vă de aluatul fariseilor, care este fățărnicia, că nimic nu este acoperit ca să nu se descopere și nimic ascuns să nu se cunoască. De aceea, câte ați pus la întuneric se vor auzi la lumină; și ceea ce ați vorbit la ureche, în odăi, se va vesti de pe acoperișuri. Dar vă spun vouă, prietenii Mei: Nu vă temeți de cei care ucid trupul și după aceasta n-au ce să mai facă. Vă voi arăta însă de cine să vă temeți: Temeți-vă de acela care, după ce a ucis, are putere să arunce în gheena; da, vă zic vouă, de acela să vă temeți (de cel care ucide sufletul n.a.). (Luca cap. 12).

***

* “Nu vă îngrijiți pentru viața voastră ce veți mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veți îmbrăca. Viața este mai mult decât hrana, și trupul decât îmbrăcămintea. Priviți la corbi, că nici nu seamănă, nici nu seceră; ei n-au cămară, nici jitniță, și Dumnezeu îi hrănește. Cu cât mai de preț sânteți voi decât păsările. Și cine dintre voi, îngrijându-se, poate să adauge staturii sale un cot? Deci, dacă nu puteți să faceți nici cel mai mic lucru, de ce vă îngrijiți de celelalte? Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate acestea se vor adăuga vouă”.

***

* “Bunule Învățător, ce să fac ca să moștenesc viața de veci? Știi poruncile: Să nu săvârșești adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturisești strâmb, cinstește pe tatăl tău și pe mama ta. Toate acestea le-am păzit din tinerețile mele. Una singură îți mai lipsește: Vinde toate averile câte le ai și le împarte săracilor și vei avea comoară în ceruri; Și vino de urmează mie” (Luca cap.18).

EVANGHELISTUL LUCA ( ? - 84 d.Hr.), a studiat filosofia, medicina și arta și este unul din cei patru evangheliști, fiind considerat, de către tradiția creștină, autorul Evangheliei după Luca și a cărții Faptele Apostolilor. Era discipol al lui Pavel din Tars. El este menționat în trei din Epistolele lui Pavel, inclusiv în Coloseni, unde este descris de apostol ca “Prietenul nostru drag, doctorul”. Evanghelistul Luca era medic, contemporan cu Apostolul Pavel și ar proveni din Antiohia (Siria), după spusele lui Hieronimus. Simbolul Evanghelistului Luca era un taur înaripat. El nu era evreu și a fost chemat de Apostolul Pavel când s-a separat de cei circumciși (tăiați împrejur), fiind un om de educație elenă. Potrivit Tradiției, el a fost parte a celor Șaptezeci de ucenici ai lui Iisus. El a devenit creștin, datorită Apostolului Pavel, pe care, mai târziu, l-a însoțit la Roma unde a suferit martirajul și a murit răstignit împreună cu Apostolul Andrei, în orașul Patras în Achaia Grecia (pe coasta de nord a Peloponezului). Faptele Apostolilor este cea mai lungă și cea mai bună scrisoare scrisă din Noul Testament.

Sfântul Evanghelist Luca a făcut mai multe călătorii împreună cu Pavel din Tars, pe drumul său de evanghelizare și de aici știm că Pavel nu era un om sănătos (Galateni) și avea nevoie de ajutorul doctorului evanghelist Luca în călătoriile sale. După moartea Apostolilor Petru și Pavel se știe că el a continuat să predice conform obiceiului în Macedonia, Ahaia, Libia, Egipt, Gracia și Galatia și se presupune că a murit în Boeotia sau Dalmația și a fost îngropat în Teba. Moaștele lui le găsim la Constantinopol, în anul 357, în timpul împăratului Constanțiu, apoi în timpul cruciadelor (1204), moaștele Sfântului Evanghelist Luca au ajuns la Padova, în Italia, și de atunci sunt păstrate în Biserica Sfântului Iustin, cu excepția craniului, care a fost dus la Catedrala Sfântul Vitus din Praga, în 1354, prin ordin al împăratului Carol al IV-lea. Evanghelistul Luca este considerat fondatorul iconografiei, pictând trei icoane cu Prea Sfânta Fecioară Maria, dar și cu Sf. Apostoli Petru și Pavel. Prăznuirea lui se face la 18 octombrie, la 22 aprilie, 20 iunie și 4 ianuarie.

P.S. Petre Constantinescu - Iași (1892-1977), profesor universitar: “Democrația nu înseamnă încurajarea și ocrotirea mediocrităților, cum sunt dispuse unele minți înguste s-o creadă, ci conducerea liberă, cinstită și dreaptă a spiritelor autocritice ale epocii”.

 

Lasă un comentariu