“MINIPĂDURILE” CRESC IMUNITATEA COPIILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii finlandezi de la Universitatea din Helsinki, citați de descopera.ro, au constatat că sistemul imunitar al copiilor a fost schimbat, după ce creșele au construit “minipăduri”.

“Joaca prin verdeața și frunzișul unei minipăduri, timp de doar o lună, este suficientă pentru a schimba sistemul imunitar al copiilor.

După ce angajații de la mai multe creșe din Finlanda au plantat gazon, vegetație pitică din păduri (asemenea afinelor și ericaceelor) și le-au permis copiilor să aibă grijă de plante, diversitatea microbilor din intestine și de pe pielea celor mici a devenit mai sănătoasă, într-un interval foarte scurt.

În comparație cu alți copii din mediul urban, care se joacă în creșe urbane tipice și care au curți pe asfalt, pietriș și faianță, copiii de la creșele înverzite au prezentat niveluri crescute de celule T și alți markeri imunitari importanți în sânge, în decurs de doar 28 de zile.

Am mai descoperit și că microbiota intestinală a copiilor din spațiile verzi a fost similară cu cea a copiilor care vizitează pădurea în fiecare zi. Cercetări anterioare au arătat că expunerea timpurie la spațiile verzi este asociată cu un sistem imunitar care funcționează bine, însă nu este destul de clar dacă această relație este sau nu cauzală.

Experimentul din Finlanda este primul care manipulează, în mod explicit, mediul urban al unui copil și apoi analizează schimbările din microbiotă și sistemul imunitar al copilului.

Deși rezultatele nu oferă răspunsuri pentru toate întrebările, descoperirile noastre susțin o teorie inovatoare, și anume că o schimbare a microbilor din mediul înconjurător poate afecta cu ușurință microbiota stabilită deja a copiilor, astfel oferind ajutor sistemului imunitar.

Noțiunea că un mediu înconjurător bogat în ființe vii are un impact asupra imunității este cunoscută drept ipoteza biodiversității. O pierdere în biodiversitate, în zonele urbane, ar putea fi cel puțin parțial responsabilă pentru creșterea recentă a bolilor imunitare.

Oricum, rezultatele studiului nostru susțin ipoteza biodiversității și conceptul că o biodiversitate scăzută în mediul modern de trai ar putea duce la un sistem imunitar needucat și să crească prevalența bolilor imunitare”, afirmă oamenii de știință finlandezi. (L.P.)

Lasă un comentariu