TRATAMENT REVOLUȚIONAR ÎN TRATAREA TUMORILOR MALIGNE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Cambridge, citați de descopera.ro, au prezentat recent un studiu clinic al unui medicament care induce un răspuns imunitar integrat în tumorile pacienților cu tipuri de cancer care nu răspund de obicei la imunoterapie.

“Acest tratament face astfel de tumori mai receptive la clasa de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai punctului de control imun și să reprezinte o inovație revoluționară în ceea ce privește tratarea cancerului.

Mulți pacienți răspund bine la aceste tratamente, uneori experimentând remisii de lungă durată. Dar unele tipuri de cancer rămân dificil de tratat cu ajutorul imunoterapiei, iar extinderea impactului abordării devine o prioritate pentru mulți oameni de știință.

Inhibitorii punctului de control joacă un rol important în activitatea sistemului imunitar, permițându-i să găsească și să distrugă celulele canceroase. Dar, în general, nu au fost eficienți împotriva celulelor canceroase cu niveluri scăzute de mutație genetică, tumori care, de multe ori, nu sunt vizibile pentru sistemul imunitar și nici nu par a fi identificate de terapiile disponibile în prezent. Credem că acest lucru se datorează faptului că pot activa o cale imunosupresivă care ar putea ataca majoritatea celulelor imune din tumorile canceroase.

În cadrul studiului nostru, am întrerupt acea cale imunosupresivă cu un medicament numit plerixafor. Medicamentul a fost administrat continuu, timp de o săptămână, unui grup de 24 de pacienți cu cancer pancreatic sau cu cancer colorectal cu o sarcină mutațională tumorală scăzută. Biopsiile au fost colectate din tumori metastatice, înainte și după tratament.

Când am analizat aceste mostre de la pacienți, am descoperit că celulele imune s-au infiltrat în tumori în timpul în care pacienții au primit plerixafor. Constatarea a fost încurajatoare, deoarece am detectat modificări care au fost observate și la pacienții ale căror tipuri de cancer au răspuns bine la inhibitorii punctului de control.

Sperăm ca tratamentul acesta să facă astfel de tumori mai receptive la clasa de medicamente cunoscute sub numele de inhibitori ai punctului de control imun”, explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

 

Lasă un comentariu