MAGISTRAȚII CER MĂSURI DE COMBATERE A COVID-19 ÎN INSTANȚE ȘI PARCHETE!

Distribuie pe:

Mai multe asociații ale magistraților (UNJR, AMR, AJADO și APR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerului Justiției (MJ) să adopte de urgență o strategie comună și unitară de combatere a efectului pandemiei de Covid-19 în instanțe și parchete și să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta instanțele și parchetele în această perioadă, în condițiile creșterii accentuate a riscului de contaminare.

“În prezent, nu există un cadru legal special, care să permită adoptarea unor măsuri procedurale derogatorii de la dreptul comun, pe perioada crizei sanitare generate de pandemia Covid-19.

De asemenea, până în prezent, nu a fost adoptată o strategie unitară la nivelul sistemului judiciar, de combatere a efectelor pandemiei în instanțe și parchete, acestea fiind nevoite să se descurce pe cont propriu. Măsurile luate de instanțe și parchete au fost diferite și au depins nu doar de abilitățile manageriale ale conducătorilor lor, ci și de factori externi, precum creșterea procentului de infectare a populației, volumul de activitate, resursele umane disponibile, condițiile de muncă sau gradul de implicare și disponibilitate din partea altor instituții ale statului cu competențe precise, în special a Direcției de Sănătate Publică.

După starea de urgență, toate dosarele suspendate pe o perioadă de două luni au fost repuse pe rol, adăugându-se celor înregistrate în aceeași perioadă și celor generate de măsurile luate de autorități în pandemie. Ca atare, volumul de muncă a crescut, fiind mai mare decât cel normal, iar acesta trebuie gestionat, în lipsa oricăror derogări, ca și cum situația de fapt ar fi una normală.

Din păcate, situația nu este deloc una normală, ci una excepțională, ce se agravează de la o zi la alta, iar atitudinea de ignorare a acesteia, atât de către CSM, cât și de către MJ este intolerabilă, lăsând întreaga povară a consecințelor pandemiei și întreaga responsabilitate la nivelul instanțelor și parchetelor, al conducerilor acestora, al judecătorilor, procurorilor, grefierilor, personalului, în general. Prin susținerea unei strategii, de tipul fiecare pe cont propriu, CSM și MJ s-au derobat de responsabilitățile ce le revin, afectând în acest mod nu doar buna desfășurare a activității în instanțe și parchete, ci și dreptul de acces la justiție.

În lipsa oricărui cadru administrativ și legal specific situației și în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor judecătorilor, procurorilor, personalului auxiliar și conex, funcționarilor publici crește de la o zi la alta, fiecare instanță sau parchet ia măsurile pe care le consideră potrivite, în limita posibilităților concrete de care dispune în situația dată, creând, însă, în acest mod, instabilitate, incertitudine și lipsa egalității în fața legii.

Efectele pandemiei afectează atât personalul din justiție, cât și pe cei care au contact cu aceștia (judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, conex, funcționari publici, avocați, cetățeni), fiind, așadar, imperativă dezvoltarea unei strategii comune, care să cuprindă cadrul de acțiune și liniile directoare pentru măsurile specifice la nivel local”, solicită asociațiile magistraților. (L.P.)

 

Lasă un comentariu