PIEȚELE ÎN SPAȚII ÎNCHISE, BÂLCIURILE, TALCIOCURILE ÎȘI POT CONTINUA ACTIVITATEA

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat amendamentul PSD potrivit căruia, pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile își vor putea continua activitatea, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și protecție sanitară.

Principalele prevederi ale Ordonanței de Urgență 78/2019 adoptate se referă la “prelungirea termenului de la care devine obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”, suspendarea aplicării în anul 2020 a Legii nr. 509/2006, amânarea intrării în vigoare a Legii nr.133/2019, abrogarea Ordonanței Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcată a taxa pe valoarea adăugată.

Astfel, textul adoptat prevede că, “în vederea accesării fondurilor europene aferente plăților pe suprafață, utilizatorii de pajiști, persoane fizice și juridice, în calitate de proprietari și/sau deținători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligația ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de pășunat, ori cosirea cel puțin o dată pe an a vegetației. Începând cu data de 1 ianuarie 2022 este obligatorie aplicarea amenajamentului”. De asemenea, în perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2020 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat, privat și confesional.

 

CANDIDATA PRO-EUROPEANĂ MAIA SANDU A CÂȘTIGAT TURUL ÎNTÂI AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN REPUBLICA MOLDOVA

În turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care va avea loc pe 15 noiembrie, se vor duela lidera pro-europeană Maia Sandu și candidatul pro-Kremlin, Igor Dodon. Scorul, după primul tur, este unul strâns - de 36,16% la 32,61% în favoarea Maiei Sandu după procesarea a 100% din voturi.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a menționat luni, în cadrul unui briefing, că abateri grave nu au avut loc. Potrivit lui, la cele 42 de secții de votare deschise pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului au votat 14.709 persoane. Dintre acestea, 74,25 la sută și-au dat votul pentru Igor Dodon.

În preajma alegerilor, jurnaliști sub acoperire din Republica Moldova au reușit să demonstreze că au fost reactivate metodele vechi de utilizare în campanie a factorului administrativ - pădurarii, de exemplu, primind indicații de la superiori să întocmească liste cu persoane care să accepte să voteze așa cum o să li se spună. Analiștii politici de la Chișinău spun că fraudarea, prin pârghii administrative, i-ar putea adăuga candidatului puterii 5-6 la sută.

Chiar și așa, lidera pro-europeană Maia Sandu s-a clasat pe primul loc. Potrivit analiștilor politici, Igor Dodon a primit un vot de blam, pentru că și-a mințit constant poporul în calitate de președinte, nu și-a îndeplinit nicio promisiune și nu a depus eforturi ca justiția să se debaraseze de corupție, obediență și incompetență - schemele prin care fostul regim (al oligarhului Vladimir Plahotniuc) controla justiția, fiind pur și simplu asimilate de noua putere după învestirea actualului Guvern, controlat de Igor Dodon.

În opinia publicistului Nicolae Negru, Igor Dodon nu va putea învinge în turul doi al alegerilor decât prin fraudă masivă: “Dodon poate învinge doar prin fraudă - dacă apelează la “rezervele” nefolosite în primul tur: la secțiile de votare din Rusia și la cele deschise pentru transnistreni, pe malul drept al Nistrului”. Dar, precizează Negru, “și în primul, și în al doilea caz, va avea nevoie de ajutorul FSB”.

Rezultatele scrutinelor precedente demonstrează că, în turul doi, electoratul pro-european se mobilizează contra mizei electorale a Kremlinului, indiferent pe cine a sprijinit în primul tur. Cei din Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, susțin că victoria obținută în primul tur nu-i face deloc să se relaxeze. Potrivit lor, vor trebui convinși să iasă la vot și să voteze contra lui Dodon cei care au stat acasă pe 1 noiembrie. De asemenea, e nevoie de votul unioniștilor, care tot pro-europeni sunt. Faptul că cei doi candidați unioniști se regăsesc la coada clasamentului electoral nu înseamnă că numărul celor care susțin ideea unirii Republici Moldova cu România este mic, ci că electoratul unionist, în mare parte compus din intelectuali, s-a orientat spre candidatul cu cele mai multe șanse de a-l învinge pe pro-rusul Igor Dodon. În realitate, numărul unioniștilor în Moldova crește continuu, de 10 ani, și a ajuns acum, conform ultimelor sondaje, la 25%.

Cel mai mare perdant al acestor alegeri este, în opinia analiștilor politici de la Chișinău, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, cel care a reușit să scoată, în 2015-2016, oamenii în stradă împotriva regimului cleptocratic al lui Vladimir Plahotniuc.

 

A FOST PROMULGATĂ LEGEA PRIVIND INSTITUIREA UNEI SCHEME DE AJUTOR DE STAT PENTRU PRODUCĂTORII AGRICOLI AFECTAȚI DE SECETĂ

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019 și care au fost afectați de secetă.

Potrivit legii, beneficiarii prevăzuți la art. 4 alin. (1) din ordonanță sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat dacă dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iulie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitare prevăzut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate.

Articolul 4 alin. (1) din OUG nr. 148/2020 prevede că beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, și au depus cerere unică de plată 2020, respectiv: producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016; b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.

Potrivit articolul 1, alineat (4) din OUG 148/2020, schema de ajutor de stat are la bază datele referitoare la procentul de calamitare și suprafața calamitată, înscrise în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, aprobat prin Ordinul ministrului Agriculturii și al ministrului Afacerilor Interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice.

Șeful statului a promulgat, marți, și legea privind utilizarea, conservarea și protecția solului.

 

ZILE LIBERE PENTRU PĂRINȚI, DACĂ SUNT SUSPENDATE CURSURILE ȘCOLARE FIZICE

Camera Deputaților a adoptat, ieri, în unanimitate, proiectul de lege privind aprobarea ordonanței de urgență prin care se acordă zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, dacă se limitează sau suspendă activitățile didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2. Deputații au extins această facilitate și în cazul părinților ai căror copii suferă de o boală cronică, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică în unitățile de învățământ și în unitățile de educație antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2, precum și părinților sau reprezentanților legali ai copilului cu handicap grav neșcolarizat, ori care au în îngrijire, supraveghere și întreținere o persoană adultă încadrată în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condițiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază. Prevederile se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară; b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. Deputații au introdus și condiția ca locul de muncă ocupat să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere, dacă angajatul solicită acest drept. Prin excepție, însă, este nevoie de acordul angajatorului în cazul angajaților din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din rețeaua de transport feroviar, din unitățile care asigură transportul în comun și serviciul de salubrizare a localităților, aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, din unitățile de comerț alimentar, servicii financiare, distribuție de carburanți, producție și distribuție de medicamente și echipamente sanitare, precum și în cazul personalului din unitățile farmaceutice. Angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere. În situația în care unul dintre părinți își desfășoară activitatea în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută. În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceștia are dreptul la majorarea acordată.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

 

SE EXTIND CATEGORIILE DE PERSOANE CE SE POT PENSIONA MAI DEVREME, DEOARECE AU LOCUIT ÎN ZONE CU POLUARE

Camera Deputaților a adoptat, marți, o propunere legislativă care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare pentru că au locuit cel puțin 30 de ani în zone cu poluare remanentă, fiind introduse încă 27 de localități.

S-au înregistrat 243 de voturi “pentru”, 22 “împotrivă” și o abținere.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puțin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum și pe o rază de 8 km în jurul sitului contaminat.

Potrivit actului normativ, este vorba despre persoane care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor.

Sunt vizați de propunerea legislativă locuitorii din: Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Târgu-Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele; Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba; Băița din județul Bihor; Bacău și Onești din județul Bacău; Maieru, Rodna și Șanț din județul Bistrița-Năsăud; Crizbav, Feldioara, Victoria și Făgăraș din județul Brașov; Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin; Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara și Turda din județul Cluj; Năvodari din județul Constanța; Baraolt din județul Covasna; Târgoviște și Titu din județul Dâmbovița; Galați din județul Galați; Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Urdari și Turceni din județul Gorj; Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuț, Teliucu Inferior, Uricani, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara; Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița: Săvinești din județul Neamț; Brazi și Ploiești din județul Prahova; Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava; Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș; Mina Altân Tepe din județul Tulcea; Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea.

Camera Deputaților este for decizional. (AGERPRES)

 

Lasă un comentariu