INDICE EUROPEAN DE MEDICINĂ PERSONALIZATĂ - ROMÂNIA ARE DEFICIENȚE MAJORE ÎN INFRASTRUCTURA DIGITALĂ DIN SĂNĂTATE ȘI INVESTIȚII SCĂZUTE ÎN CERCETARE ȘI DEZVOLTARE

Distribuie pe:

România ocupă poziția 32 din 34 de țări europene, în cadrul Indicelui European de Medicină Personalizată, o analiză în premieră a sistemelor de sănătate. Studiul este realizat de FutureProofing Healthcare, o inițiativă sprijinită de Roche și creată de experți independenți în sisteme de sănătate, cu scopul de a facilita discuții și proiecte necesare pentru a pregăti sistemele de sănătate publice din Europa, pentru provocările medicinei personalizate. Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inovează continuu, cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice și Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.

Indicele European de Medicină Personalizată este compus din 20 de caracteristici ale sistemelor de sănătate din țările comparate, împărțite pe patru piloni (infrastructura digitală din sănătate, servicii medicale, acces la tratament și tehnologii digitale, nivelul de pregătire al sistemului de sănătate pentru medicina personalizată), care evaluează progresul acestor sisteme către medicina personalizată, digitală și bazată pe utilizarea la scară largă a datelor. Aceste caracteristici au fost agreate de către un panel de experți pe baza unor exemple de politici publice care pot oferi sistemelor de sănătate din Europa un cadru funcțional, bazat pe medicina personalizată.

“Redefinirea sistemului de sănătate, cu ajutorul unor abordări de medicină personalizată, precum folosirea la scară largă a soluțiilor digitale, dezvoltarea dosarelor electronice și a registrelor electronice de pacienți sau alte modalități de a beneficia de puterea datelor are potențialul de a oferi rezultate medicale mai bune

pentru pacienți, cu costuri sustenabile pentru societate. Este însă nevoie, în primul rând, de o decizie politică pe termen lung și de colaborarea tuturor actorilor, iar datele prezentate în acest index pot facilita o astfel de discuție largă, cu toate părțile implicate în sistemul de sănătate”, a declarat Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Problemele identificate

Lipsa accesului la date, investițiile scăzute în cercetare și dezvoltare medicală, precum și infrastructura digitală precară se numără printre problemele identificate pentru România în acest studiu. Pentru a remedia aceste deficiențe, autorii studiului propun politici care ar facilita folosirea datelor pentru cercetare în medicină, creșterea investițiilor pentru cercetare în medicină personalizată și tehnologii de monitorizare la distanță de tip telemedicină, precum și proiecte de îmbunătățire a infrastructurii digitale din sectorul de sănătate.

Mai multe servicii, cu mai puține costuri

“Sistemele de sănătate din Europa se află sub presiunea crescândă de a oferi mai multe servicii, cu mai puține costuri. În acest context, abordările de medicină personalizată și tehnologiile digitale pot oferi soluții care să reducă decalajele semnalate în acest studiu, prin eficientizarea alocării resurselor. O serie de pași în această direcție pot fi implementarea pe scară largă a testelor genomice, în parteneriat cu industria farmaceutică și digitalizarea registrelor de pacienți și a întregii infrastructuri de date din sectorul de sănătate”, a adăugat Dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, Centrul de Oncologie Sf. Nectarie, Craiova.

Scopul acestui index este de a oferi decidenților și părților implicate în realizarea și implementarea politicilor publice de sănătate o mai bună înțelegere asupra punctelor tari/slabe ale respectivelor sisteme. Cu ajutorul comparațiilor între țări, se pot identifica mai bine zonele unde se pot aduce îmbunătățiri, astfel încât sistemele de sănătate publice să fie mai aproape de implementarea unei viziuni comune de medicină personalizată. Indicele este disponibil public pe site-ul FutureProofing Healthcare, a precizat Carmen Tudor - PR Specialist, DeciSePoate, a PR & Digital Health company. (B.L.)

Lasă un comentariu