STATUL ROMÂN, ÎN LOC SĂ-ȘI APERE FERMIERII, ÎI LOVEȘTE TOT MAI TARE

Distribuie pe:

- INTERLOCUTOR DR. ING. MIHAI TOMȘA -

- Domnule inginer, sunteți decanul fermierilor mureșeni, drept dovadă că la vârsta de 80 de ani mai lucrați o livadă cu pomi fructiferi, acordați consultanță de specialitate celor interesați. Fiind membru al Societății Române de Protecția Plantelor și vicepreședinte, participați activ la diferite simpozioane științifice. Ce părere aveți despre intențiile vremelnicilor guvernanți de a închide piețele din orașele României?

- În primul rând vreau să felicit prefectul județului Mureș, Mara Togănel, pentru faptul că printr-un mesaj publicat în ziarul “Cuvântul liber” anunță că piețele din județul Mureș nu se vor închide. “Vă îndemn să consumați produse de la producătorii locali, iar atunci când mergeți în piețe, la fel ca și în alt loc public, să pur-tați masca în mod corect, să păstrați distanța față de cei din jur și să vă dezinfectați mâinile”, a mai declarat prefectul județului Mureș.

Referitor la bâlbele autorităților legat de măsurile împotriva Covid-19, mureșenii sunt conștienți că trebuie luate măsuri drastice pentru a stopa pandemia, măsuri care să fie respectate cu sfințenie, dar aceste acțiuni să nu ne afecteze viața, ci să ne protejeze. Închiderea piețelor este o intenție pripită, care vine împotriva producătorilor agricoli, dar și a consumatorilor. Consider că nu s-au gândit când s-a lansat această inițiativă. Pentru autorități este mai ușor a închide piețele, decât a institui măsuri de protecție. Dacă autoritățile sunt cu adevărat interesate de protecția populației, era suficient dacă ieșeau pe teren, în piețe, să vadă cum personalul din aceste locuri se protejează împotriva pandemiei. Vânzătorii își protejează produsele, nu permit cumpărătorilor să răvășească marfa de pe tarabă, le pretind să-și pună singuri produsele atinse în pungă, eventual îi servesc ei. În supermarketurile cu mărfuri din import, cumpărătorii își aleg produsul dorit, nefiind supravegheați de vânzători când întorc marfa.

- Cum vor fi afectați producătorii agricoli, cei care nu au posibilitatea să-și valorifice legumele și fructele prin magazine de specialitate, centre de achiziții, cooperative, fabrici de conserve etc.?

- În primul rând se dă o lovitură grea micului producător agricol, celui care trăiește modest în urma unei munci cinstite în grădina de lângă casă sau în câmp. Pe de altă parte, statul român este cel mai mare dușman al fermierilor și îi lovește la fiecare pas. Uniunea Europeană ne recomandă forme asociative, dar birocrația stufoasă din România este o piedică pentru a înființa o asociație, pierzi cel puțin un an până să faci o asociație. Apoi, funcționarii vin peste fermieri cu o legislație care se bate cap în cap, o sumedenie de controale, autorizare, administrare. Dacă observăm în piețe ce categorii de cumpărători vin, vom constata că majoritatea sunt oameni

cu posibilități financiare mai reduse sau medii, bogații își fac aprovizionarea cu mașina, direct de la sursă, sau prin comenzi online.

- De multe ori ați recomandat mureșenilor, prin mass-media, să consume produse agricole din zona în care s-au născut și trăiesc. Din ce motive?

- Odată se acordă un sprijin țăranului român, industriei alimentare din România, prin posibilitățile de valorificare locală a producției și asigurare de locuri de muncă. Apoi, dacă se are în vedere sloganul “Minte sănătoasă, în corp sănătos”, produsele agricole obținute pe pământ românesc sunt mult mai sănătoase decât cele din import, acestea conțin elixirul vieții, fiindcă plantele și animalele trăiesc în aceleași condiții cu omul dintr-o anumită zonă, sub aceleași raze cosmice și telurice.

Lasă un comentariu