ATENȚIE! MĂȘTI NECONFORME!

Distribuie pe:

România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măști neconforme aflate pe piață, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate, a anunțat, ieri dimineață, pe pagina sa de socializare, Paul Anghel, director general în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC): https://ro-ro.facebook.com/paulanghel.ro/

„Alertă emisă de România-RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149".

Recent, ANPC a retras de la comercializare peste 31 de milioane de măști de protecție, în urma controalelor realizate la nivel național pe piața acestor produse.

Președintele instituției, Eduardt Cozminschi, a precizat pe 5 noiembrie, într-o conferință de presă, că acele peste 31 de milioane de măști au fost retrase de la comercializare până la remedierea deficiențelor, iar alte 90.000 de măști au fost retrase definitiv în urma deficiențelor constatate.

Potrivit acestuia, una dintre abaterile constatate în ceea ce privește comercializarea măștilor a fost lipsa marcajului „CE" - certificat de conformitate agreat de Uniunea Europeană.

„Printre abaterile pe care le-am găsit, acestea sunt privitoare la informarea parțială sau totală, am descoperit că nu a fost aplicat marcajul CE, deci produsul nu corespunde normelor europene, nu a fost certificat de o autoritate recunoscută pe plan european, nu au fost însoțite de certificate de conformitate, nu au indicații de utilizare, nu au indicații de manipulare sau de înmagazinare. De asemenea am găsit și multe abateri de practici comerciale incorecte, astfel încât prin anumite denumiri consumatorul era indus în eroare să cumpere acel produs în ideea că îi asigură o protecție a sănătății. Aceste măști (retrase de la comercializare - n.n.) nu au un certificat de conformitate care a fost agreat de către Uniunea Europeană. Ele poate sunt bune, nimic de spus, dar în momentul în care nu au un astfel de certificat, deci nu se poate aplica CE-ul pe ele, nu pot fi vândute în România", a menționat atunci președintele ANPC, citat de agerpres.ro.

Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii Europene. (I.S.)

Lasă un comentariu