SEMNE ALE STIMEI DE SINE SCĂZUTE

Distribuie pe:

Potrivit psihologilor, citați de descopera.ro, stima de sine scăzută este ceva cu care nimeni nu ar trebui să aibă de a face vreodată. Nu numai că aceasta te poate împiedica să te bucuri de viață în toată splendoarea ei, dar îți poate afecta și sănătatea mintală și poate duce la probleme precum depresia și anxietatea.

Deoarece mulți oameni se confruntă cu acest sentiment, iată câteva semne care indică faptul că ai o stimă de sine scăzută.

Nu accepți complimente - Modestia este într-adevăr un lucru bun, dar contează să fie în doza potrivită. Dacă acționezi cu prea multă modestie, poate însemna că nu crezi suficient în tine. Încearcă să faci diferența între momentele în care este mai potrivit să fii umil(ă) și momentele în care ar trebui să accepți că ai făcut o treabă excelentă.

Te consideri o persoană banală - Comportamentul tipic al unei persoane care nu se stimează suficient este să nu creadă că merită ceva. O astfel de persoană are impresia că nu este capabilă de mare lucru și preferă să creadă că a făcut o treabă excelentă cândva datorită faptului că a fost ușor, nu datorită eforturilor și abilităților sale.

Crezi că semenii îți observă doar defectele și te judecă - O persoană cu stima de sine scăzută se subapreciază constant și proiectează această critică interioară ca fiind una reală din partea altora. Ea tinde să creadă că semenii îi văd doar defectele și râd de ea, chiar dacă acest lucru nu are nicio legătură cu realitatea.

Te raportezi mereu la alte păreri - Un semn sigur că nu crezi în tine este frica de a-ți exprima propria opinie. Este mai ușor să faci referire la părerile altora, deoarece consideri acele persoane mai demne decât tine.

Nu te răsfeți niciodată - Oamenii care nu se apreciază suficient, rar fac ceva din plăcere. Preferă să se gândească la un milion de motive pentru a nu face ce își doresc cu adevărat, chiar dacă acest lucru îi face să se simtă mai puțin fericiți.

Cu toate acestea, o modalitate excelentă de a lupta împotriva stimei de sine scăzută este să faci lucruri care îți plac cu adevărat.

Te compari cu ceilalți, concluzionând că sunt mai buni - Dacă nu trece un minut fără să te gândești că cineva ar putea face ceva mai bine decât tine, cu siguranță trebuie să lucrezi la stima de sine. Psihologii sugerează să nu te mai compari cu ceilalți, nu numai pentru că aceste comparații sunt distructive, dar se bazează și pe ipoteze false.

Nu încerci niciodată lucruri noi pentru că ți-e frică să nu dai greș - O persoană cu o stimă de sine scăzută are o frică foarte mare de eșec, motiv pentru care preferă să urmeze căile bătătorite decât să încerce ceva nou.

Astfel de oameni sunt foarte sensibili, iar eșecul le scade și mai mult încrederea în sine. (L.P.)

 

Lasă un comentariu