MAIA SANDU, NOUL PREŞEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA

Distribuie pe:

Candidata pro-europeană Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) a câştigat, duminică, alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, obţinând 57,75% din voturi, faţă de contracandidatul ei, politicianul pro-rus Igor Dodon (Partidul Socialiştilor), care a obţinut 42,25%.

Astfel, Maia Sandu devine prima femeie preşedinte din istoria Republicii Moldova.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, la cele 139 de secţii de vot de peste hotare s-au prezentat 262.739 de alegători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de votanţi de la organizarea de secţii de vot în diaspora.

Maia Sandu (48 de ani, necăsătorită) s-a născut la Risipeni, RSS Moldovenească, şi este de profesie economist. Între anii 1989 şi 1994, a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) - Facultatea de Management, după care (1995-1998) a studiat relaţii internaţionale, la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. A urmat un curs de masterat la Harvard Kennedy School of Government, obţinând titlul de Master în administraţie. În perioada 2010-2012, a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale, apoi a preluat Ministerul Educaţiei din Republica Moldova, până în 2015. În perioada iunie-noiembrie 2019, a deţinut funcţia de prim-ministru al guverului Republicii Moldova.

“O felicit pe Maia Sandu pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova! Cetăţenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european şi democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de noul preşedinte ales, în eforturile reale ale Republicii Moldova de modernizare, democratizare şi apropiere de UE”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe o reţea de socializare.

Lasă un comentariu