STATUIA PRINCIPELUI BETHLEN GÁBOR, INAUGURATĂ LA TÂRGU-MUREŞ

Distribuie pe:

Având în vedere situaţia epidemiologică, statuia principelui Bethlen Gábor din Târgu-Mureş a fost inaugurată într-un cerc restrâns. Evenimentul a început cu un minut de reculegere, în memoria victimelor tragediei de ieri de la Piatra Neamţ.

La eveniment au fost prezenţi Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politica naţională a Ungariei, Brendus Réka, şeful departamentului de politică naţională al prim-ministrului ungar, Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Jakab István, episcop reformat şi primarul municipiului Târgu-Mureş, Soós Zoltán.

În discursul său festiv, primarul a subliniat că am ajuns la sfârşitul unei călătorii lungi şi tumultuoase, prin ceremonia simbolică şi inaugurarea de astăzi. El a spus că principele, care are de astăzi o veşnică amintire în centrul oraşului, a instituţionalizat aici un drept de libertate de care suntem mândri. Primarul a adăugat că este bucuros că a putut să fie unul dintre cei care au contribuit la posibilitatea ca oamenii să-şi exprime recunoştinţa faţă de Bethlen Gábor, cu o statuie la Târgu-Mureş. Primarul a subliniat că există puţine aşezări în această zonă, care, în istoria lor, să poată fi mai mândre de atâţia oameni de spirit şi cultură: Teleki şi Bolyai, Petru Maior şi Şcoala Ardeleană, teatrele, scriitorii şi poeţii săi. El doreşte să rămână aşa, cel puţin în următorii 404 ani.

Invitaţii la eveniment au susţinut, de asemenea, discursuri la acest eveniment, care a putut fi urmărit de publicul larg, live, la televiziune şi pe internet.

După dezvelirea statuii, primarul din Târgu-Mureş le-a promis locuitorilor oraşului că, dacă situaţia epidemiologică o va permite, pe 29 aprilie anul viitor, la aniversarea primirii privilegiului, îl vor putea sărbători pe Bethlen Gábor printr-o manifestare de masă.

În zilele de după eveniment, târgumureşenii pot aduce un omagiu amintirii acestui principe, cu o singură floare albă, pe care o pot aşeza pe soclul statuii.

Lasă un comentariu