E GROAZNIC!

Distribuie pe:

E atâta falsă mirare, amestecată cu revoltă obidă şi consternare în spaţiul public, după tragedia de la secţia ATI a Spitalului judeţean Piatra Neamţ. Vă reamintesc, doar, că prin spitale nu s-a schimbat nimic fundamental de la precedenta tragedie “Colectiv”, când am constatat, cu toţii, că secţiile pentru arşi sunt nefuncţionale, iar dacă, totuşi, victima, pacienţii au şansa de a fi salvaţi de personalul medical, riscul să moară ucişi de infecţiile nosocomiale este major.

S-a tot vorbit demagogic, de trei decenii încoace, despre reformele din sănătate, când, iată, anchetele justiţiei de la “Colectiv” încă bat pasul pe loc, la fel înşelătoria şi ticăloşia “Unifarm”, iar realitatea sanitară a ţării rămâne cutremurătoare. Am văzut, prin intermediul mass-media, şi la Târgu-Mureş, mizeria fetidă şi “crescătoria” de pisici din subsolul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, am sesizat, în mai multe rânduri, Ministerul Sănătăţii, în privinţa situaţiei deplorabile a imobilului de la Oncologie, e jale mare prin foarte multe unităţi spitaliceşti de la noi şi din întreaga ţară, astfel încât oricând se pot întâmpla accidente, tragedii similare. O dată în plus, acum, pe fondul pandemiei şi a suprasolicitării spitalelor, dar şi a personalului medical, pericolul creşte exponenţial.

Sunt convins că, în toate situaţiile de acest gen, există şi nereguli administrative majore, lucrări şi investiţii efectuate superficial, cu firmele de casă abonat-comisionare, din jurul celor care conduc adeseori, prin impostură, unităţile spitaliceşti şi judeţele politic, aşa cum se întâmplă şi în fieful PSD de la Neamţ.

În rest, din păcate, incoerenţa, hazardul şi întâmplătorul călăuzesc sistemul sanitar din România. Noroc că există medici, asistente, infirmiere eroi, aşa cum s-a demonstrat şi la Piatra Neamţ. Aceşti oameni probează eroismul, ori de câte ori îşi pun viaţa în pericol pentru salvarea semenilor, iar în contextul actual de criză pandemică se întâmplă zilnic. Dar ce folos că mulţi mor zilnic la datorie, încercând să-i salveze pe ceilalţi, câtă vreme nu se schimbă nimic fundamental prin sistem?! Cei cu adevărat responsabili, din fruntea instituţiilor statului, care simulează doar preocuparea, sunt de fapt “gargaragii”, călăuziţi de propria neputinţă şi laşitate, de dragul funcţiilor, manifestând o expectativă culpabilă (“las-o, măi, că merge aşa!”), îşi văd de interesele lor, nestingheriţi. E groaznic!

Condoleanţe familiilor victimelor acestei tragedii, însănătoşire şi grabnică refacere celor care au avut de suferit în urma incendiului de la Piatra Neamţ.

E timpul transpunerii în realitate a Pactului naţional pentru sănătate, pe care PMP l-a promovat de mai mulţi ani în Parlamentul României şi care a rămas ignorat, cinic, până în prezent. Am mai spus-o, sănătatea este transpartinică şi trebuie tratată politic în solidar şi prioritar!

Lasă un comentariu