PANDEMIA ȘI TEORIILE CONSPIRAȚIEI

Distribuie pe:

În aceste vremuri, auzim tot mai des termenii de “teorie a conspirației” și “conspiraționiști”. În momentul în care ai o altă părere decât cea a oficialităților, se aplică una dintre aceste etichete. Autoritățile, în loc să analizeze argumentele, preferă această abordare simplistă, fără să se întrebe de ce și cum a apărut o teorie conspiraționistă.

CE ESTE O TEORIE A CONSPIRAȚIEI?

Conspirația (latină: con = împreună, spirare = a respira) reprezintă o înțelegere secretă între două sau mai multe persoane, cu scopul comun de a efectua o activitate ilegală, o uneltire secretă și ilegală îndreptată împotriva instituțiilor statului, a ordinii publice, a pieței economice etc. A conspira (în latină - conspiro) înseamnă a complota, a unelti. Începând de pe la 1300, termenul se folosește și cu sensul de a gândi la fel, a face parte dintr-un grup ce împărtășește aceleași idei.

O teorie a conspirației este o ipoteză (neverificată încă) avansată de un individ sau un grup de indivizi, cu scopul de a demasca o conspirație, care se ascunde în spatele unui presupus adevăr. Orice teorie a conspirației are la bază un subiect învăluit în mister. Acesta poate fi un eveniment neașteptat (incomplet elucidat sau neelucidat), un fenomen, întâmplări ieșite din comun, un personaj sau o comunitate controversată etc. Teoriile conspirației se nasc pentru a suplini lipsa informațiilor și explicațiilor publice. Cu trecerea timpului, unele teorii s-au dovedit a fi adevărate.

O teorie a conspirației poate deveni oficial adevărată, dacă cei care au conspirat au pierdut puterea politică și/sau financiară (de exemplu: incendierea Reichstag-ului, incidentul Gleiwitz, cazul Katyn) și poate fi declarată neadevărată dacă “conspiratorii” sunt încă la conducere (vezi invadarea Irakului ca urmare a existenței unor presupuse arme chimice).

Conspirațiile, care alimentează teoriile, sunt manipulatoare și, frecvent, în ele sunt implicate serviciile secrete ale unei țări/entități transnaționale, pentru atingerea unor scopuri politice sau financiare. Teoriile conspirației sunt ușor de analizat, doar după ce arhivele nu mai sunt secretizate și devin accesibile istoricilor.

Operațiunile de dezinformare, care le însoțesc, sunt acțiuni secrete conduse de guverne, corporații sau alte organizații, concepute pentru a părea că activitățile sunt efectuate de către alte entități (“operațiuni sub steag străin”). Sunt însoțite de operațiuni de mușamalizare (vezi operațiunea Gladio, care a culminat cu asasinarea lui Aldo Moro).

DE CE APAR TEORII ALE CONSPIRAȚIEI ÎN PANDEMII?

Teorii ale conspirației apar în pandemii, deoarece:

- Sănătatea este o afacere mare, iar mulți câștigă foarte bine din ea. În anii '70, filosoful austriac Ivan Ilich, în celebra carte “Nemesis Medicina”, acuza corporațiile farmaceutice că, profitând de puterea financiară și de mass-media cumpărată, induc oamenilor un consum exagerat și o dependență de medicamente (pentru a crește profitul), fără să se gândească la patologia produsă de medicament (iatrogenia).

Astăzi, când câștigul este tentant, se încalcă orice regulă, deși (rar) organismele de supraveghere și control (naționale și/sau internaționale) mai intervin și aplică sancțiuni. Când e profitul mai mare decât într-o pandemie?

- În politica globală de sănătate, interdependențele dintre marile corporații transnaționale, organizații internaționale ca, de exemplu, OMS, oameni politici, fundații private (ex. Gates, Wellcome Trust, Open Society Foundation) și alți actori ai societății civile, mass-media și oameni de știință au devenit atât de dense, încât se poate vorbi despre o rețea invizibilă de dependențe și de dominare. Actorii privați, nu numai că finanțează, dar stabilesc și direcțiile, subiectele și termenii, fără legitimare democratică. Această realitate trezește îngrijorare într-un segment al populației.

- Neîncrederea în instituții (naționale și internaționale), justificată de comportamentul anterior al acestora.

Exemplu: în primăvara anului 2009, OMS a lansat pandemia de gripă de tip AN1H1 (“gripa porcină”). Anterior însă, a elaborat un scenariu și un plan de pandemie în redactarea cărora a implicat și organizații de lobby finanțate de industrie. Criteriile pandemice au fost substanțial reduse. Medicament Telegram (citând cotidianul FAZ din 21 aprilie 2010) scria: “Pentru producătorii de vaccinuri și inhibitori ai neuraminidazei, ghidurile pandemice diseminate de OMS s-au dovedit a fi un adevărat pachet de stimulare și promovare. Doar la o companie au crescut vânzările, în primul trimestru din 2010, cu 1,1 miliarde dolari, prin comercializarea de vaccinuri antigripale. Profitul net al companiei a crescut cu aproximativ 50% în această perioadă”. La acea vreme, miliarde de dolari din fonduri publice au fost plătite pentru medicamentul antigripal Tamiflu. Ulterior, Tamiflu s-a dovedit a fi ineficient în “gripa porcină”. La vaccinarea împotriva “gripei porcine” au existat efecte secundare considerabile (șocul alergic și narcolepsia), în special la copii și adolescenți. Pentru a putea folosi produsul rapid, acesta nu a fost testat suficient. Producătorul a fost acuzat că a ascuns rapoartele cu efecte secundare.

- Lipsa de transparență, ezitările, măsurile tardive, gradul mare de nesiguranță transmise de reprezentanții autorităților internaționale și naționale. În pandemia Covid-19, teoriile conspiraționiste sunt susținute de inconsecvențele și informațiile care provin chiar de la oficiali și experți.

În România, cel mai frecvent sunt aduse în discuție două teorii.

1. Actuala pandemie este un experiment social și o încercare de a introduce o nouă ordine mondială, având drept vectori mișcarea “globalist-progresistă”. Există trei variante: virusul SARS-CoV-2 nu există, virusul a fost creat în laborator, virusul există în natură.

Argumentele adepților acestei teorii sunt în esență:

- măsurile recomandate de OMS și luate de autoritățile naționale sunt exagerate comparativ cu gravitatea bolii;

- susținerea la nivel mondial (cu reverberații și în România) a mișcărilor care contestă valorile tradiționale (inclusiv cele legate de libertatea religioasă);

- suspendarea sau limitarea drepturilor civile sub pretextul combaterii pandemiei constituie, de fapt, o testare a acceptabilității de către populație a unei dictaturi politico-medicale;

- informațiile privind evoluția pandemiei sunt, în România, sumare și fără posibilitatea de a le verifica (cenzurate și trunchiate). Se creează o confuzie intenționată între numărul de infectați și numărul de îmbolnăviri. Nu se anunță care este acuratețea testărilor. Nu se știe câte laboratoare au personal atestat în analize de biologie moleculară și sunt acreditate de instituții independente. Care este marja de eroare a testărilor? Nu se știe care este numărul real de decedați prin Covid-19, atât timp cât necropsiile nu sunt recomandate, iar modul de declarare a deceselor a fost schimbat. Nu se informează publicul care este mortalitatea în funcție de cauza decesului, care sunt indicii de utilizare a paturilor în toate spitalele etc.

- nu s-a făcut o evaluare cost/eficiență a măsurilor impuse și, de aceea, efectele asupra economiei au fost dezastruoase, influențând starea de sănătate și statutul socio-economic al unui număr mare de cetățeni;

- autoritățile, în loc să recunoască că, în gestionarea pandemiei, există multe necunoscute și că unele măsuri nu au fost validate nici în lumea științifică, nici în practica la zi, preferă să utilizeze propaganda și cenzura, pentru a ascunde erorile.

2. Teoria că actuala pandemie este folosită pentru o amplă operațiune de destabilizare a României, de către servicii și organizații secrete străine. Ea a fost lansată de Raed Arafat, însușită de oficialități și vehiculată de presa sponsorizată. Argumentele sunt:

- toate măsurile impuse au fost foarte bune, cu eficiență maximă;

- cei care le critică nu pot fi decât conspiratori susținuți de organizații străine;

- există indicii de la serviciile secrete românești.

Cu alte cuvinte, toți cei care nu se închină la cei “patru cavaleri ai apocalipsei Covid” (Orban, Vela, Tătaru, Arafat) sunt trădători de țară și de neam.

Din această teorie emană, de fapt, sentimentul de neputință în a înțelege democrația.

***

De la contractul social, definit prima dată de Hugo Groțius și dezvoltat de Jean Jaques Rousseau (preluat de teoria statului și dreptului contemporan), se afirmă faptul că cetățenii deleagă o serie dintre atribuții statului, acceptând ca unele drepturi să fie exercitate de acesta. Cu o condiție: acest lucru să se desfășoare pe fundalul unei transparențe decizionale și pe posibilitatea unui control cetățenesc. Prin transparență decizională, înțelegem expunerea publică a rațiunilor din spatele deciziilor statului. Fără transparență, responsabilitate și încredere, nu se poate construi un sistem democratic. Transparența promovează încrederea cetățenilor în instituțiile publice și previne abuzul. Efortul de a preveni abuzul de încredere este gigantic și costisitor, dar este absolut necesar.

De aceea, în loc să lanseze teoriile conspirației, autoritățile trebuie să se consulte cu cetățenii. Sunt curios dacă în cele șapte luni de la închiderea școlilor s-ar fi organizat o consultare publică reală (cu privire la redeschiderea lor), finalizată cu o strategie realistă, ar mai fi existat această stare de incertitudine, de haos din prezent?

În concluzie, teoriile, ipotezele vor fi validate sau nu, în timp. Până atunci, cei care gestionează pandemia trebuie să înlocuiască cenzura informațiilor cu transparența maximă, pentru a recâștiga încrederea populației.

P.S.: Nu am găsit în dicționare termenul conspiraționist. O fi o nouă inovație semantică?

Sursa: prof. univ. dr. VASILE ASTĂRĂSTOAIE, Revista “Lumea” nr. 11/2020

 

Lasă un comentariu