LAZĂR LĂDARIU, SAU ÎNTOARCEREA PE PĂMÂNT

Distribuie pe:

“Puține ne sunt clipele de adevărată trăire estetică și de deplină contopire cu eternul”.

Pentru cine nu l-a cunoscut îndeaproape pe omul și gazetarul, patriotul și poetul, cetățeanul și conducătorul, parlamentarul și românul vertical Lazăr Lădariu, cuvintele ce veni-vor nestăvilite s-ar putea asemui odelor laudative. Oricum le merită cu prisosință, iar eu aș fi doar ultimul dintre cei ce s-ar cădea să o facă. Înaintea mea ar face rând lung și fără sfârșit cei cărora le-a fost dascăl și mentor, exemplu și îndrumător, coleg și șef, prieten sau apropiat. Pentru toți și toate a fost un om demn și unic. Cuvântul lui era un cuvânt cu mare greutate și, de multe ori, ținea loc de legământ.

Abia acum când nu mai este ne dăm seama cât de prețios a fost pentru noi, pentru generația risipită la final de secol XX, pentru cauza românismului și a patriotismului autentic. E greu de crezut că va răsări prea curând un om, un personaj cu calitățile lui.

“Am pus pumnul în pieptul furtunii!”, spunea când se lupta cu trădătorii și cozile de topor. Exemple fără de tăgadă stau editorialele și articolele domniei sale, dar și volumele tipărite. Neprietenii, și nu puțini, l-au pus mereu la stâlpul infamiei, dar a trecut demn, a iertat și a continuat să țină vie flacăra iubirii de neam. A fost românul vertical, până la final.

Pentru toate acestea și multe altele nevăzute și neștiute merita un grandios semn de prețuire, așa că, la un an de la trecerea lui la cele veșnice i s-a ridicat un

bust în SANCTUARUL NEAMULUI ROMÂNESC, de la Mănăstirea Sfântul Mina din Sărmașu, alături de alte figuri marcante ale spiritualității românești. Acum este, pe vecie, alături de Adrian Păunescu și Grigore Vieru, de părintele Ilie Cleopa și de marele general Traian Moșoiu. Sunt convins că ar zâmbi, cu subînțeles, acum, când se împlinesc 100 de ani de la “Trianon”, ca o adâncă reverență celui ce a eliberat Budapesta de bolșevicii lui Bella Kun și a dus granițele dincolo de Tisa. Este de neconceput faptul că generația actuală de oameni politici nu este în măsură să pună la locul cuvenit evenimentele și oamenii care au făurit Istoria. Oare e vorba de inconștiență, de rea voință sau de interese străine neamului românesc? Greu de răspuns atâta timp cât mai viețuiesc printre noi asasinii economici și culturali.

Ne-au făcut praf și bruma de prosperitate, iar de 30 de ani se vântură lozinci și promisiuni, se distruge până și speranța într-un viitor previzibil. Aceste lucruri l-au măcinat pe patriotul Lazăr Lădariu, dar a fost nevoit să se lupte nu doar cu neprietenii, ci și cu cei care, sub masca bunăvoinței, au trădat și cel mai sfânt sentiment al iubirii de glie. Exemplul lui Iuda s-a multiplicat așa de tare că am ajuns un popor de răstigniți.

La vremea când Marius Pașcan a propus amplasarea a 8 busturi, la Târgu- Mureș, pentru cei mai de seamă mureșeni ai istoriei contemporane, s-au ridicat voci care au contestat acest lucru. Din nefericire, politizăm până și respectul pentru înaintașii noștri de valoare. Dacă reședința de județ, prin mai marii zilei, a refuzat acest “gest de bunăvoință” față de:

Ioan Vlasiu, Serafim Duicu, Ion Fiscuteanu, Vasile Netea, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mihai Sin, Lazăr Lădariu și Romulus Guga, s-a ridicat un român patriot, preotul Ilie Bucur- Sărmășanul, și a început un proiect incredibil. În incinta Mănăstirii Sfântul Mina, de pe dealul Comorii din Sărmașu, au fost ridicate 24 de busturi, cu ocazia Centenarului Marii UNIRI, de la 1 Decembrie 1918, dezvelite și sfințite în toamna anului 2018, de Episcopul Irineu de Alba Iulia. Este o lecție de patriotism rarisimă, dacă punem în balanță faptul că, la vremea inițierii acestui proiect, consilierii locali și primarul s-au opus cu îndârjire, de parcă s-ar fi ridicat statui vânzătorilor de sclavi, nu unor personalități strălucite ale neamului românesc. Dăruirea și patriotismul unor români minunați a făcut posibilă finalizarea acestui extraordinar proiect denumit “Arc peste timp”. Cele 24 de busturi stau mărturie, pentru încă 100 de ani, de fapte memorabile.

Când nimeni nu mai credea că se poate mai mult, iată că s-a finalizat și SANCTUARUL NEAMULUI ROMÂNESC! Acest proiect cuprinde 12 busturi și va urma cel al “GOLGOTEI ROMÂNEȘTI”.

În curând va fi dezvelit și sfințit bustul poetului patriot Lazăr Lădariu, ca un gest de minimă reparație morală pentru neobosita lui muncă de gazetar și om.

Lazăr Lădariu s-a întors pe pământ, printre prieteni...

 

Lasă un comentariu