PACEA, DESFRÂUL ȘI... SĂRACII

Distribuie pe:

* “Despre strângerea de ajutoare pentru cei săraci, aceasta vă zic: Cel ce seamănă cu zgârcenie, cu zgârcenie va și secera, iar cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va și secera. Fiecare să dea cum socotește cu inima sa, nu cu părere de rău sau cu silă, căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună. Dumnezeu poate să înmulțească tot harul la voi ca, având totdeauna toată îndestularea în toate, să prisosiți spre tot lucrul cel bun. Precum este scris: “Împărțit-a săracilor; dreptatea lui rămâne în veac” (Epistola II către Corinteni - cap. 9).

***

* “Fugiți de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârși omul este în afară de trup. Cine se dedă desfrânării păcătuiește în însuși trupul său. Sau nu știți că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveți de la Dumnezeu și că voi nu sunteți ai voștri? Slăviți, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu”. (Ep. I Cor. 6, 18-20).

***

* “Cercetați-vă pe voi înșivă dacă sunteți în credință; încercați-vă pe voi înșivă. Sau nu cunoașteți voi singuri bine că Iisus Hristos este întru voi? Afară numai dacă nu sunteți netrebnici. Nădăjduiesc însă că veți cunoaște că noi nu suntem netrebnici. Și ne rugăm lui Dumnezeu ca să nu săvârșiți voi niciun rău, nu ca să ne arătăm noi încercați, ci pentru ca voi să faceți binele, iar noi să fim ca niște netrebnici. Căci împotriva adevărului n-avem nicio putere; avem pentru adevăr. Mai cerem în rugăciunea noastră: desăvârșirea voastră”.

***

Epistola către CORINTENI, aparține Sfântului Apostol Pavel. Temele din cuprinsul ei, referitoare la mântuire, credință, înviere, unitate și moarte, aparțin întru totul Sf. Pavel. Epistola a fost scrisă din Efes în timpul celei de a treia călătorii misionare (56-57). Această epistolă a fost adresată “Bisericii lui Dumnezeu din Corint”. Acest oraș era în acea perioadă unul din cele mai prospere orașe din antichitate, însă viața morală lăsa de dorit; se trăia în mult lux și mult desfrâu. Iudeii s-au ridicat împotriva lui Pavel, asemenea unei răscoale, Sf. Pavel fiind salvat de proconsulul cetății Galion, fratele filosofului Seneca (2- 66 d.Hr.). Scopul epistolei a fost tocmai înlăturarea dezbinării survenite în popor, lămurirea unor chestiuni morale, de cult, doctrinare, căsătorie, divorț, feciorie, idolatrie, pentru a întări viața morală religioasă. Are în cuprinsul ei 16 capitole, cu o tematică religioasă, socială, morală și dogmatică. Această epistolă este importantă pentru că în ea avem o icoană fidelă a primei Biserici Creștine.

P.S. SOLON (640-558, î. Hr.), legiuitor atenian, unul din cei șapte înțelepți ai Greciei: “Legile” sunt la fel ca pânza de păianjen: dacă nimerește în ea o muscă sau un țânțar, se prinde; iar dacă e un viespe sau o albină, o rupe și zboară; tot astfel dacă nimerește în legi un sărac, e prins; iar dacă-i unul bogat sau iscusit la vorbă, le desface și scapă”.

Lasă un comentariu