SOCIAL-DEMOCRAȚII ÎI ÎNDEAMNĂ PE CETĂȚENI SĂ SE PREZINTE, ÎN NUMĂR MARE, LA URNE!

Distribuie pe:

Un mesaj de încurajare privind participarea masivă la vot - cu respectarea măsurilor impuse în contextul pandemic - a fost transmis ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținute de candidații PSD Mureș la alegerile parlamentare din 6 decembrie: jrs. Dumitrița Gliga, președinte interimar al filialei județene (candidată la Camera Deputaților), prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST “George Emil Palade” Târgu-Mureș, membru al Senatului Societății Române de Terapie Intensivă (candidat la Senatul României), conf. univ. dr. Corneliu-Florin Buicu, președintele în exercițiu al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților (candidat la Camera Deputaților). Invitat: prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, reprezentantul României la OMS, expert NATO și UE în domeniul medical, candidat PSD la Senatul României.

În contextul triplei crize - medicală, economică și identitară - cu care ne confruntăm, lipsește o perspectivă care să ne dea speranțe pentru un viitor previzibil, au atras atenția vorbitorii, subliniind că gestionarea pandemiei este dominată de haos, actuala guvernare ia decizii pripite și incorecte, fără să se consulte cu specialiștii, creând temeri și confuzii majore în rândul unei populații, și așa, debusolate, “gestionarii” situației pandemice nefăcând, ei înșiși, diferența dintre “identificarea bolnavului”, “carantinare” și... “prostie”. Toate acestea - au atras atenția reprezentanții mediului academic și medical - vor duce la creșterea numărului de infectări și al pacienților internați la ATI. Ultimele evoluții în domeniul medical, dar și în educație, sunt grăitoare: situația de la Piatra Neamț arată racilele sistemului sanitar, iar în sistemul de învățământ, odată cu închiderea școlilor, va apărea o generație de elevi care, din cauza unor “soluții-surogat”, nu doar că au pierdut educație irecuperabilă, ci suferă traume psihice și emoționale ce își vor pune amprenta pe întreaga lor existență de adulți. La fel de ilogică a fost închiderea piețelor și, în consecință, aglomerarea hipermarketurilor, întrucât, incapabili să organizeze școlile și piețele, autoritățile au preferat să le închidă.

Pe de altă parte, au relevat vorbitorii, guvernanții nu au reacționat la inițiativa social-democraților privind încheierea unui Pact pentru sănătate, refuzând și inițiativele în acest sens ale organizațiilor profesionale și sindicatelor din domeniul medical.

În ce privește vocile care pledează pentru o așa-zisă “reformă profundă în sănătate”, participanții la întâlnirea de ieri sunt extrem de rezervați, apreciind că această reformă este una unilaterală, imposibil de realizat în situația în care, având toată vara la dispoziție, s-a preferat “relaxarea”, în locul folosirii capacității de testare. Or, Pactul propus de PSD și programul de guvernare al social-democraților răspund atât dezideratelor vizând gestiunea situației sanitare, cât și implementării reformei, cu disponibilitatea de a colabora cu alte formațiuni politice, întrucât, în opinia lor, reforma nu aparține unui partid, ci are în prim-plan problema pacienților, care nu au culoare politică.

Voci sonore ale lumii medicale românești, participanții la întâlnirea de ieri arată că riscul de îmbolnăvire în ziua votului este perfect controlabil, iar campania electorală “atipică” - online - nu ajunge la marea masă a cetățenilor, încât participarea la vot este singura lor modalitate de a se ralia acelor măsuri care sunt menite a face ca țara să depășească acest moment de cumpănă.

În ce privește mult-așteptatul vaccin anti COVID-19, primele cantități vor ajunge, cel mai probabil, în România, în ianuarie 2021, vaccinarea populației generale fiind preconizată pentru sfârșitul trimestrului al treilea a anului viitor, când vom putea vorbi și de încetarea pandemiei, s-a precizat în cadrul conferinței de presă, cu mențiunea că, între timp, oamenii trebuie informați asupra compoziției, beneficiilor, riscurilor, reacțiilor adverse etc., pentru a decide, în cunoștință de cauză, dacă se vaccinează sau nu. Candidații-medici ai PSD își motivează opțiunea politică prin dorința de a aduce profesionalismul în domeniul sănătății.

 

Lasă un comentariu