ÎNFIINȚAREA CAMERELOR AGRICOLE, DIN NOU AMÂNATĂ

Distribuie pe:

Legea camerelor agricole a fost aprobată de Parlament în anul 2010 și publicată în Monitorul Oficial al României în anul 2011. Recomandată de Uniunea Europeană și susținută de un anumit segment de fermieri, legea nu a fost transpusă în practică nici la ora actuală. Luna trecută, Plenul Camerei Deputaților, for decizional, a adoptat, din nou, “Legea privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală”. Urma să se organizeze alegeri pentru structurile județene și cea națională. Mai întâi trebuie să se înființeze un Comitet Național de Inițiativă, format din 25 de membri: 14 reprezentanți ai organiza-

țiilor profesionale cu reprezentativitate națională și 7 reprezentanți ai formelor de asociere ale producătorilor agricoli și ale proprietarilor de fond forestier, propuși de aceștia, din care unul va fi ales, prin vot secret, președinte al Comitetului Național de Inițiativă. Ceilalți patru membri vor fi propuși: doi de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unul de la Ministerul Afacerilor Interne și unul de la Garda de Mediu.

Comitetele județene de inițiativă vor fi formate din 11 membri: directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură, un reprezentant silvic, un reprezentant al prefectului, 5 reprezentanți propuși de organizațiile profesionale cu reprezentativitate națională și 3 reprezentanți ai altor forme de asociere a producătorilor agricoli și ale proprietarilor de fond forestier. Comitetele județene au obligația să organizeze alegerile pentru Camera Agricolă Județeană.

Toate bune și frumoase, mai ales că s-a mai trecut o dată prin această etapă, dar s-au amânat alegerile, vezi Doamne, n-au fost bani pentru buletinele de vot. Legea a fost trimisă președintelui României pentru promulgare. După apariția în Monitorul Oficial, a fost prevăzut un termen de 45 de zile pentru înființarea Comitetului Național de Inițiativă.

Supărat că nu a fost implicat “guvernul meu”, președintele a refuzat să promulge legea și a contestat-o la Curtea Constituțională. Curioși să aflăm situația din județ, am apelat de ing. Silvia Jude - consilier superior la Direcția pentru Agricultură Mureș. Domnia sa ne-a declarat: “Pe 9 decembrie, Curtea Constituțională se va pronunța la contestația președintelui. Vom vedea după această dată dacă Legea Camerelor agricole rămâne în continuare în coadă de pește…”

Lasă un comentariu