GRADUL DE APROVIZIONARE CU APĂ A SOLULUI ÎN CULTURA GRÂULUI DE TOAMNÅ

Distribuie pe:

Gradul de aprovizionare cu apă a solului în cultura grâului de toamnă, în stratul

0-20 centimetri, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în aproape toată țara, potrivit prognozei agrometeorologice publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 13-19 noiembrie 2020.

În Dobrogea, local în nordul, nord-estul și estul Munteniei, estul și izolat în sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei se va semnala secetă pedologică moderată, puternică și extremă, avertizează agrometeorologii.

Pe fondul temperaturilor favorabile din aer și sol, procesele de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) vor evolua, pe ansamblu, în bune condiții, iar în depresiunile nordice și centrale, ritmurile de vegetație ale plantelor vor fi ușor mai lente.

Orzul și grâul de toamnă, în funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată, își vor continua germinarea (75-100%), răsărirea (40-100%) și apariția frunzei

a treia (20-100%), pe aproape întreg teritoriul. Cele mai avansate în vegetație vor fi cerealierele înființate în epoca optimă, la care se va semnala faza de înfrățire (10-60%). În Dobrogea, Muntenia, Moldova și Crișana, cultura de rapiță înființată în perioada optimă va parcurge înfrunzirea (6-11 frunze). Starea de vegetație a plantelor se va menține medie și bună pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe terenurile afectate de seceta pedologică, uniformitatea și vigurozitatea va fi medie și slabă.

Specialiștii ANM afirmă că în acest interval se va menține un regim termic al aerului normal, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 2 și 12 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 7 și 16 grade Celsius, în cea mai mare parte a țării, iar cea minimă va fi cuprinsă între -4 și 9 grade Celsius la scara întregii țări, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 5 și

12 grade Celsius în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată.

 

Lasă un comentariu