CEALALTĂ FAȚĂ A ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Preocupările guvernanților, din acest an, au fost cu precădere în domeniul sanitar, un domeniu prin care s-au sifonat sume uriașe din bugetul țării. De exemplu, în guvernarea pesedistă, un ministru al sănătății nu s-a mulțumit de salariul substanțial de director al unui spital județean și avantajele unui mandat de parlamentar, ci și-a mânjit mâinile delicate de medic cu o șpagă din banii destinați modernizării spitalului. A fost încătușat, s-a comentat că a fost victima unor răzbunări mafiote, apoi s-a așternut liniștea peste dosarul unui medic, de conștiința căruia și competența profesională depinde viața pacienților. Apoi au urmat bâlbele legate de Coronavirus, cu achiziții de izolete, măști, spații de izolare, salarii etc. Mass-media are din belșug subiecte pentru știri, comentarii, comunicate, reportaje, de natură să-ți provoace teamă, insomnii, neliniște. Mai nou, Doamne păzește pe viitor, a intervenit cazul dramatic cu infernul de la Piatra Neamț. Pentru a ni se demonstra că din bugetul enorm acordat sănătății, peste 80 la sută din bani merg spre salarii, fiind neglijate investițiile în modernizări. Mă abțin să comentez aspectele din sistemul sanitar, un domeniu cunoscut doar în calitate de pacient. Destul că sunt deranjat de apelurile repetate la siguranță și protecție împotriva Coronavirus și de imaginile cu bolnavi transportați în stare gravă spre spitalele de urgență.

Un alt aspect care ocupă spațiul din mass-media este legat de gâlceava politicienilor, circul legat de lupta unor cetățeni, majoritatea dintre ei alegând politica doar pentru interesul personal și al familiei. A le vorbi acestor indivizi despre patriotism, despre dragostea de neam și țară, manifestată prin inițiative parlamentare privind salvarea economiei de la distrugere, devii ridicol. Am mai scris în ziarul mureșenilor despre nevoia de a-i pedepsi pe cei care au distrus industria și agricultura din județ, aceștia merită cel puțin o pedeapsă morală.

Într-o lume blazată, încercată de alienare și nesiguranța pentru ziua de mâine, pentru depășirea crizei în care viețuim, avem nevoie de optimism, de speranță că va veni și normalitatea mult așteptată. Conducătorii României, în loc să vină cu un îndemn spre conciliere, o țin tot într-o stare de încordare, cu acuzații la fosta guvernare pesedistă. Președintele României, cel care trebuie să fie principalul mediator între politicieni, de fiecare dată când iese în fața națiunii, lansează acuzații către PSD. Românii s-au săturat de circ. Așteptăm mai mult optimism și soluții pentru depășirea crizei sanitare și economice. Cetățenii sunt conștienți de instituirea unei stări de siguranță, cu mici excepții, pornite din prea multă buiecie, - replică la restricțiile impuse de autorități. De pildă, vineri dimineața, la intrarea în Târgu-Mureș, dinspre Corunca, un echipaj format din șapte polițiști, cu două mașini, așteptau să prindă contravenienții. Bani risipiți pe salariile a șapte polițiști, considerați că prestează o muncă grea, periculoasă, cu posibilități de pensionare la vârsta de 45 de ani, cu o pensie cu mult peste pensia unui inginer, cu o vechime în muncă de 45 de ani. De vină nu sunt polițiștii, ci autoritățile, nechibzuite, în gestionarea bugetului național.

Zi de zi, mass-media prezintă cazuri dramatice, provocate de Coronavirus. Cetățenii își doresc să audă, să vadă și imagini despre normalitate, despre bolnavii vindecați, aspecte din cealaltă față a României, o lume normală în care oamenii muncesc, se distrează, învață, iubesc, se roagă, fără teamă. Numai în județul Mureș există o mulțime de lucruri frumoase, capabile să ne însenineze viața cenușie la care suntem suspuși de autorități.

 

Lasă un comentariu