SINDROMUL COPILULUI RĂSFĂȚAT

Distribuie pe:

Dorința părintească de a le oferi copiilor doar ceea ce este mai bun și de a le asigura o viață cât mai confortabilă duce, nu de puține ori, la un copil obraznic și răsfățat.

Psihologii care au studiat această problemă, pe care au numit-o sindromul copilului răsfățat, prezintă câteva tipare de comportament ale unui copil cu acest simptom, astfel încât părinții să își poată da seama mai ușor dacă situația scapă de sub control.

Copilul este politicos cu alte persoane, dar părinților nu le spune niciodată mulțumesc - Copilul arată că are bune maniere cu alți oameni, dar nu exprimă nicio recunoștință față de familia sa. Ei omit să spună mulțumesc, nu intenționat sau pentru că vor să rănească pe cineva, ci doar pentru că, cred că li se cuvine tot ceea ce face familia lor pentru ei.

Astfel de comportament poate provoca probleme în construirea relațiilor interumane în viitor, deoarece părinții nu l-au învățat pe copil să fie recunoscător față de persoanele apropiate și dragi.

Copilul nu se descurcă în sarcinile casnice simple - Orice părinte responsabil ar trebui să își ajute copilul să devină independent. La vârsta de 3 ani, copiii își pot strânge singuri jucăriile, la 5 ani pot ajuta la treburi minore, la 10 ani pot curăța cartofi și pot prepara ceva de mâncare.

Dacă toate aceste încercări de a implica copilul în treburile casnice eșuează, deoarece copilul nu vrea, nu poate sau nu este dornic să învețe cum să facă ceva și părinții tolerează un astfel de comportament, este un semn de răsfăț.

Conform statisticilor, copiii moderni cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 ani petrec aproximativ 3 ore pe săptămână ajutând în gospodărie. Dar, dacă copilul nu are responsabilități, acesta nu va putea face față vieții adulte.

Copilul nu se înțelege cu alți copii - Când comunică cu alți copii, un copil răsfățat nu știe că nu poate primi lucruri de la alții, fără a le oferi ceva în schimb. Incapacitatea de a lua în considerare nevoile altora și lipsa de empatie îi determină pe colegii lor să stea departe de ei. Deci, copilul începe să se simtă inconfortabil și nu își poate explica ce este în neregulă, așa că îi învinovățește pe ceilalți. Dacă un coleg sau copiii prietenilor de familie încearcă să găsească o scuză pentru a nu petrece timp cu copilul tău, probabil este timpul să îți dai seama că ceva este în neregulă.

Copilul face criză de nervi atunci când nu obține ce vrea - Părinții nu trebuie să ignore acest semn evident. Se pare că toată lumea știe că un astfel de comportament este unul obișnuit pentru copiii răsfățați. Însă, nu e atât de simplu. Copiii mici nu știu să își exprime sentimentele și nu le pot gestiona cum trebuie, ceea ce duce la o ușoară suprasolicitare și oboseală, așa că plâng, se plâng, sunt răzbunători, se tăvălesc pe jos și aruncă cu lucruri, pentru că ei au nevoie doar de ajutor și de cineva care să îi liniștească.

Dacă, copilul a devenit școlar, dar acționează în continuare așa, alegând momentul potrivit pentru a izbuncni în lacrimi, cu siguranță își manipulează părinții. Dacă, după o confruntare, părinții se simt epuizați și copilul primește ceea ce își dorea și pare destul de fericit, ceva nu funcționează bine.

Copilului nu îi plac activitățile competitive - Părinții ar trebui să îi învețe pe copii că e în regulă ca, într-o competiție, să și piardă din când în când, așa că nu trebuie să se simtă rușinați, ci trebuie să își accepte înfrângerea cu demnitate. Faptul că părinții nu învață copiii să se bucure de competiție, îi poate transforma pe aceștia în copii răsfățați. Deci, atunci când copilul își dă seama că în viața reală nu este întotdeauna cel mai bun, el preferă să refuze să participe la orice competiție.

Copilul vorbește cu părinții lui, așa cum o face cu prietenii sau colegii - Dacă un copil este răsfățat, nu este vina lui, ci a părinților lui. Nu au reușit să stabilească limite, să adopte reguli stricte și nu au nicio direcție în viață.

Drept urmare, copilul nu simte autoritatea părintească. El crede că ocupă același loc în ierarhia familiei, ca și părinții lui, astfel încât poate acționa într-o manieră lipsită de respect față de aceștia.

Copilul are o stimă de sine scăzută - Vrei să fii un supererou care poate distruge toate obstacolele din calea copilului tău? Greșești! Atunci când părinții acționează în acest fel, îl privează pe copil de oportunitatea de a-și construi încrederea în el însuși, de a învăța din greșelile lui și de a depăși dificultățile.

Copiii răsfățați trebuie să se confrunte cu lumea reală, dar atunci când nu au nicio idee despre asta, nu înțeleg cum pot rezolva situația și încep să se îndoiască de ei înșiși.

Copilul vrea să îți ocupe tot timpul - Un copil răsfățat depinde puternic de membrii familiei lui. În această situație, copiii sunt centrul universului familiei, astfel încât părinții devin o sursă de fericire și pentru ei.

Este important să acorzi suficientă atenție copiilor, dar aceștia ar trebui să înțeleagă, de asemenea, că părinții lor au propriile nevoi. Când viața de familie se învârte în jurul dorințelor unui copil, este un semn sigur că cel mic este răsfățat.

Copilul se ceartă adesea cu adulții - Părinții care își protejează întotdeauna copiii și le iau apărarea dacă cineva îi acuză că au făcut ceva greșit, exagerează. Pe de o parte, este un model natural de comportament, dar dacă părinții nu discută situația cu copilul, în spatele ușilor închise, după incident și pur și simplu dau vina pe profesori sau alți adulți, copilul începe să simtă că poate scăpa de orice, crezând că are întotdeauna dreptate, iar ceilalți oameni greșesc. În plus, părinții nu exercită autoritate în fața unui copil răsfățat, așa că nu există nicio șansă ca acesta să respecte pe altcineva.

Copilul nu înțelege valoarea banilor - Este important ca părinții să îi învețe pe copii cum să reziste în fața presiunii sociale și a tentațiilor. Copilul ar trebui să înțeleagă că banii nu cad din cer și că părinții trebuie să muncească din greu pentru a-i câștiga. Când părinții încearcă să își protejeze copiii de astfel de probleme complicate, pot ajunge să crească un copil răsfățat, care crede că dorințele lui sunt mai importante decât bugetul familiei.

Studiile demonstrează că, adesea, copiii răsfățați au mai puține șanse de a deveni independenți financiar și mai multe de a-și face datorii atunci când vor crește. Ei se obișnuiesc cu faptul că toate dorințele li se împlinesc, fără niciun efort din partea lor, astfel încât să ceară împrumuturi pentru a-și îndeplini poftele, dar nu se gândesc și la modul în care vor achita datoria.

 

Lasă un comentariu