DORINA COSTEA: ROMANUL “UN OCEAN DE DEȘERT” DE AL.FLORIN ȚENE UN “REMARCABIL SAGA”

Distribuie pe:

Cunoscutul scriitor Al. Florin Țene, membru UZPR, este din nou în librării, cu romanul “Un ocean de deșert”, apărut la Editura NICO din Târgu-Mureș, 2013, având ca lector pe Nicolae Băciuț, cu o prefață de Mariana Cristescu și coperta de George Roca din Australia.

Cartea, care se deschide cu motto-ul de Friedrich-Wilhelm Nieetzsche: “În calea eroului totul devine tragedie”, are un Argument care informează cititorul că “Romanul «Un ocean de deșert» de Al. Florin Țene (autor a șase romane și a zeci de cărți de poezie, proză, critică și eseuri) se constituie într-o frescă a societății românești dintr-un secol întunecat, este un roman al descrierii răului în istorie, o pagină despre România, prin care cititorul cunoaște și retrăiește drama prin care a trecut și trece poporul nostru din cauza ciumei roșii.

Romanul este o acuză vehementă la adresa ocupantului sovietic, a colaboraționiștilor și a intelectualilor români care au trădat, făcând pactul cu diavolul, modificând, în substanță, spiritual, și mentalitatea unui popor. Aceștia fiind vinovați de tot ce ni se întâmplă astăzi.

Autorul acestui roman este printre puținii scriitori din galeria prozatorilor contemporani care, prin romanele lui, a oglindit tragedia prin care a trecut societatea românească în secolul XX”.

Mai evidențiem și cele scrise de prefațatorul romanului, cunoscuta scriitoare târgumureșeană Mariana Cristescu, care subliniază că prezentul roman al lui Al. Florin Țene este o “remarcabilă saga a traiectoriei intelectualității românești (…) un secol al experiențelor umane triste, dureroase și ucigașe… “- după cum însuși autorul afirmă în paginile noii apariții editoriale.”

Acest roman, având ca titlu un oximorom, prin care se exprimă un adevăr sub forma asocierii paradoxale a doi termeni contradictorii, completează “galeria” de romane semnate de Al. Florin Țene, cum ar fi: “Chipul din oglindă”, “Insula viscolului”, “Orbul din Muzeul satului”, “Geamănul din oglindă”, “Inelul de iarbă”, toate constituindu-se într-o amplă frescă a societății românești.

Autorul este printre puținii cretori care n-au dovedit a fi prizionierii unei singure formule epice, asimilând, cu o complicitate matură, experiența intertextualității, cât și minuția cehoviană în descrierea ororilor comunismului de tip sovietic și a trăirilor existențiale. Descoperim în paginile cărți personaje ca: Geo Bogza, Eugen Jebeleanu, Al. Graur, M. Sadoveanu, Cezar Petrescu și alții, care au făcut pactul cu ocupantul sovietic, pe care autorul, pentru a nu arunca vinovăția acestuia în neant, îi spune adevăratul nume, adică ocupantul rus.

Descoperim, în paginile acestei cărți, drama scriitorului Georgică Roșianu, (după evenimentele din decembrie 1989 ajuns academician), care nu a dorit să facă pactul cu ciuma roșie, la propunerea lui Geo Bogza și Eugen Jebeleanu, prieteni din tinerețe. A făcut pușcărie la Jilava, Gherla, etc. alături de Radu Gyr, Noica, Pillat și alții. În aceste condiții i s-a confiscat casa în care s-a instalat un securist cu soția KGB-istă. După evenimentele din decembrie 1989, într-o audiență la președintele țării, pentru a i se retroceda casa confiscată de comuniști, Ion Iliescu îi răspunde: “Propietatea e un moft”. Soția lui Roșianu, pe nume Nicoletta, realizatoare la Radio București, este trecută la munca de jos, femeie de serviciu, și apoi închisă. Aceasta, în închisoare, naște pe unicul fiu al lor, botezat Doru, nume prin care își exprima dorul de libertate și soț.

Aventura Nicolettei pentru a găsi copilul luat de lângă ea și dus la o Casă de Copii, prin părțile Clujului, este dramatică, așa cum este întreg romanul lui Al. Florin Țene.

Talentul autorului de a creiona profilul moral al unor cunoscuți intelectuali, recreând istoria, cum a făcut-o Sadoveanu, îl așează pe Al. Florin Țene în galeria scriitorilor ce au îndrăznit să demaște complicitatea unor intelectuali în detrimentul neamului românesc. “Este un roman puternic, emoționant, mărturie și document - fie și sub drapaj literar - ale unor vremuri dramatice trăite de oamenii acestui pământ românesc”. (Mariana Cristescu ).

Prin capacitatea excepțională de a da sensuri înalte unor accidente din istoria României, pentru a scoate în evidență drame și întâmplări, și, desigur, prin maturitatea și limpiditatea stilului, care e al unui autor îndelung exersat, mă face să afirm că romanul, “Un ocean de deșert” de Al. Florin Țene reprezintă o culme a romanelor din literatura română contemporană.

 

Lasă un comentariu