LUCREȚIA CADAR: VOI FI PRIMARUL TUTUROR CETĂȚENILOR DIN DEDA!

Distribuie pe:

- Colaborarea coerentă, eficientă și corectă dintre primar și Consiliul Local este cheia succesului unei unități administrativ teritoriale. Dumneavoastră sunteți la cârma comunei de 24 de ani, zece ani lucrând la percepția financiară rurală și începând acum un nou mandat. Din perspectiva acestei solide expertize și a unei bogate experiențe, care sunt elementele definitorii pentru noul Consiliu Local al comunei Deda?

- Consiliul a fost instituit pe 27 octombrie. Este constituit din 13 consilieri, în funcție de numărul de locuitori ai comunei, respectiv 4.311. În acest consiliu sunt reprezentate mai multe formațiuni politice, adică PSD, 7 consilieri, Pro România, 5 consilieri, PNL, un consilier, și Alianța Romilor, un consilier. Din păcate, nu se poate constitui nici măcar o majoritate simplă în acest consiliu și nu am reușit să rezolvăm problema alegerii viceprimarului. Formațiunile cu câte un singur consilier doreau, fiecare, funcția, motiv pentru care n-am ajuns la înțelegere. Faptul că o formațiune, cu un singur membru în consiliu, dorea și viceprimarul, reprezenta ceva inoportun și am decis că, până la noi negocieri, să nu alegem viceprimarul. 70 % dintre consilierii locali sunt noi aleși, la primul lor mandat, și aceasta presupune o dificultate în activitatea consiliului. Până acum, la cele două ședințe, pe care le-am avut, această dificultate s-a manifestat plenar. Ședința în care am suplimentat numărul cu doi consilieri și am procedat la alegerea comisiilor n-a fost una reușită, în sensul că nu am reușit să ajungem la un numitor comun, lucrările fiind dominate de o majoritate, constituită ad-hoc, de Pro Romania, PNL și Alianța Romilor. A fost nevoie de ședința din 19 noiembrie, pe comisii de probleme, pentru ca aleșii locali să mă surprindă printr-o atitudine pozitivă, care demonstrează că putem lucra în consiliu, atunci când dezbatem problemele comunității. Spre surprinderea mea, chestiunile dezbătute pe comisii au fost avizate favorabil, fiind ceva mai multă ordine și disciplină în prestația consilierilor locali. Am folosit prilejul care mi s-a oferit pentru a explica că, în calitatea lor de consiliu deliberativ, ei trebuie să decidă nu în funcție de interesul lor și al partidelor, ci în funcție de interesele comunei și a oamenilor care i-au trimis în consiliu.

- Blocaje, precum acesta, sunt nenumărate prin consiliile UAT-urilor. Destui primari consideră că avem de-a face cu un viciu legislativ și că ar fi de preferat ca primarul ales să vină cu echipa sa, pentru a putea să-și ducă la bun sfârșit mandatul. Care este părerea dumneavoastră în această spinoasă chestiune?

- Ar fi o idee foarte bună. Ar fi de interes și ca primarul să fie acela care vine cu propunerea pentru funcția de viceprimar, deoarece el este cel care are nevoie de majoritate, care să-i permită luarea deciziilor. Desigur, importantă este și opoziția; ca primar ai uneori satisfacția de a-i aduce pe toți la aceeași poziție, adesea aflată în strânsă conjunctură cu interesele cetățenilor. Dezbaterea critică, atunci când este corectă, avantajează luarea unor decizii bune.

- În primăvară, la început de pandemie, ne-am lovit de unele dificultăți, pe care, din păcate, azi le socotim aproape glume. În condițiile accelerării pandemiei, care sunt problemele cu care vă confruntați la Deda?

- Oamenii respectă purtarea măștii, distanțarea socială, la noi nefiind o foarte mare aglomerație stradală. Nu s-au ținut petreceri, cumetrii, botezuri și nunți. Cu toate acestea, avem 6,70 pozitivi, la mia de locuitori! Eu am explicat și la CJSU Mureș că există doar vreo 15 persoane infectate, care au domiciliul efectiv în Deda. Restul, până la 36 de persoane, cu care suntem încreionați în statistici, sunt, chiar dacă au domiciliul în Deda, locuitori efectivi în alte localități precum Târgu Mureș, Reghin și Târnăveni. Noi nu avem, la Deda, focare Covid. Eu sper că cei de la munte, precum suntem noi, au o imunitate mai puternică și sunt oarecum mai protejați; asta nu înseamnă că instituțiile publice trebuie să lase garda jos! Școala s-a închis și copiii respectă normele de siguranță sanitară. Folosim dezinfectanți, măști ... am adaptat și programul primăriei la această situație, respectiv, relațiile cu publicul sunt limitate, de la orele 9 la 12.

- Există materialele necesare școlii online?

- Am asigurat, încă de la început, 120 de tablete; împreună cu directoarea școlii, d-na Ștețco Maria, a fost completată de la Inspectoratul Școlar diferența până la 260 de bucăți. Elevii au acces la internet. Necazul este că, din discuțiile avute cu părinții și conducerea școlilor, nu toți știu cum să folosească corect tableta respectivă și avem cazuri de defecțiuni sau blocări. Am închis până și grădinițele, tot în ideea de a proteja copiii.

- Perioada nenorocită, prin care trecem, ne obligă la mai mult efort și nu la abandonul sarcinilor zilnice. Ce are, pe masa de lucru, primarul din Deda?

- Vă spun că nu ducem lipsă de proiecte! Nici nu știu dacă încap, toate odată, pe masă! Sunt proiecte aflate în lucru, sau care urmează a fi implementate în 2021. Avem în lucru Dispensarul medical, pentru medicii de familie și stomatolog, canalizarea comunei, pe o lungime de 14 km și o aducțiune de 5 km de apă; modernizăm izvorul de la Săuca și Stația de epurare din Deda. De asemenea, lucrăm la susținerea unor maluri, la niște pâraie, care le betonăm. Dacă vremea ne mai permite, vom lucra și la un drum, sus la munte, cam un km, pentru acces la pășuni și fânețe. Solicităm banii pentru lucrările de la liceu, care sperăm să le licităm în primăvară și să demarăm lucrările, în valoare de 7,9 milioane de lei, vizând modernizarea și dotarea Liceului Tehnologic “Vasile Netea”. Pentru introducerea gazului metan, am constituit o asociație de dezvoltare intercomunitară, împreună cu comunele Aluniș, Rușii Munți, Deda, Vătava și Brâncovenești, în vederea obținerii de fonduri europene, pe lângă cele alocate de guvern. Avem un proiect, licitat deja, de asfaltări de drumuri, pe care-l pornim în primăvară, în funcție de cum merg lucrurile cu canalizarea. Canalizarea, pentru Filea are proiectul gata și încercăm să-l licităm pentru ca, dacă obținem finanțarea, să începem munca, cu speranța că putem termina operațiunea canalizare Deda, în unu-doi ani. Actualmente, avem executați 5km, din totalul de 14. Pe fonduri europene, vom realiza o remiză de pompieri, deoarece avem patru salariați la serviciul de pompieri locali, cu o autoutilitară și alți cinci de la Grupul de pompieri militari Reghin, cu o a doua autoutilitară. Remiza, cu birouri și tot necesarul, va fi folosită și de SMURD Deda.

- Un cuvânt, la final, vă rog ...

- Mulțumesc consătenilor din Deda, care au fost alături de mine, încredințându-mi un nou mandat de primar și-i asigur pe toți că voi fi primarul tuturor, neprecupețind niciun efort pentru propășirea comunei noastre.

 

Lasă un comentariu