CUM ÎȘI MAI DUC VIAȚA COPIII DIN MEDIUL RURAL

Distribuie pe:

Potrivit studiului “Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”, realizat de World Vision România, o cincime dintre copiii de la sat consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, iar unul din zece copii nu are suficientă mâncare și se duce flămând la culcare... În plus, aproape o cincime dintre copiii din mediul rural merg peste 8 kilometri pe jos pentru a ajunge la școală!

Nu are cine să îi îngrijească dacă sunt bolnavi...

Studiul scoate la suprafață probleme grave, peste puterea de suportare a unui copil. Astfel, unul din 14 copii afirmă că are o viață rea, pentru că, atât copiii, cât și tinerii de toate vârstele, de la grădiniță la liceu, din 80% dintre gospodării, muncesc (fac curățenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alți membri ai familiei).

Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutați de nimeni când nu știu să își facă tema pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi!

Și mai grav este faptul că peste o treime dintre părinții chestionați recunosc că țipă sau strigă la copii, 11% îi îmbrâncesc sau îi zgâlțâie, iar 4% îi jignesc. O proporție similară (peste 30%) dintre părinți consideră că pentru a-ți găsi de lucru este mai important să ai relații decât să termini o școală!

“Comparativ cu valorile precedente ale cercetării, în cea actuală, care acoperă și lunile de criză sanitară și umanitară provocată de pandemia de Covid-19, se poate observa o creștere a ponderii celor care declară că au adoptat măsuri de criză, precum cumpărarea de alimente în cantități mai mici, împrumutarea sau primirea de alimente de la rude sau prieteni, cumpărarea a mai puține rechizite sau cărți pentru școala copilului”, arată realizatorii studiului.

Igiena personală, alimentația și consultul medical, deficitare

În peste un sfert din gospodării, copiii nu se spală întotdeauna pe mâini după ce merg la toaletă, iar în 24% minorii nu obișnuiesc să se spele pe mâini înainte de fiecare masă. Spălatul pe dinți de două ori pe zi este o regulă în numai 52% dintre gospodării. Nerespectarea regulilor minime de igienă reprezintă o consecință a sărăciei și a lipsei utilităților de bază (apă curentă, baie amenajată și toaletă).

Nici la școală nu sunt întotdeauna respectate regulile minime de igienă. Astfel, în 5% dintre școli nu există o sursă de apă pentru a te spăla pe mâini, iar în 12% nu sunt toalete cu apă curentă.

Potrivit studiului, unu din zece copii nu are, în continuare, suficientă mâncare și se duce seara flămând la culcare. În ceea ce privește alimentația, în 11% din gospodării copiii primesc maximum două mese pe zi, iar în 10% carnea sau peștele ajung în meniul celor mici doar o dată pe săptămână. Mai

bine de jumătate dintre copii nu consumă zilnic lactate și ouă, iar mai puțin de jumătate nu primesc, zilnic, nici legume și fructe.

În 11% din familiile cu copii mai mici de cinci ani, aceștia nu au fost consultați nici măcar o dată, în ultimul an, de către medicul de familie, în vederea evaluării stării generale de sănătate și doar 30% dintre copiii cu vârste între 5 și 12 ani au efectuat analize medicale în ultimele 12 luni. În schimb, vârsta medie la care tinerii (12 - 18 ani) iau contact cu băuturile alcoolice este de 13 ani, la aceeași vârstă copiii fumând și prima țigară.

Preferă să lucreze, în loc să învețe...

Două treimi (68%) dintre elevii din mediul rural ajung la școală pe jos. 17% parcurg zilnic, pe jos, peste 8 km, ca să ajungă la ore, iar mai bine de jumătate dintre elevii de gimnaziu și aproape trei sferturi dintre cei din clasele primare merg pe jos, la școală, distanțe chiar și mai mari.

Abandonul școlar în gimnaziu este strâns legat de costul ridicat al școlii și, în egală măsură, de rezultatele slabe ale copiilor, motive indicate de 56% dintre părinți. A crescut și numărul celor care preferă să lucreze în loc să învețe. Doar 61% dintre copiii și tinerii chestionați susțin că le place întotdeauna la școală, iar un sfert dintre tineri nu au acces întotdeauna la rechizitele de care au nevoie.

De asemenea, 38% dintre părinți cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii, pentru a face economie, iar 27% dintre copii nu sunt ajutați niciodată de altcineva, atunci când nu știu să facă tema pentru acasă.

Grav este și faptul că 8% dintre tineri lipsesc, uneori sau întotdeauna, de la școală, pentru că se duc să muncească, iar 17% se simt obosiți pentru că muncesc înainte sau după ore. 21% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani nu sunt la liceu, jumătate dintre aceștia lucrând cu ziua. Peste jumătate dintre elevii care abandonează școala, după clasa a VIII-a, o fac pentru că familia nu își mai permite costul școlii.

Totuși, nevoile copiilor sunt acoperite?!

Studiul concluzionează că, totuși, nevoile de bază ale copiilor din România rurală sunt, în cea mai mare parte, acoperite și că doar sub 1% spun că nu au o locuință, 10% dintre ei se duc, uneori sau întotdeauna, flămânzi la culcare seara, în timp ce o proporție similară declară că nu au niciodată, sau doar uneori, suficientă mâncare.

“Drepturile copiilor din mediul rural în ceea ce privește educația, participarea, confortul psihologic în familie și la școală sunt de multe ori ignorate chiar de către cei care ar trebui să vegheze la aplicarea lor - părinții, educatorii, decidenții, adică adulții care ar trebui să facă România o țară mai bună pentru copii.

Pandemia a acutizat problemele copiilor, cu consecințe pe termen lung asupra evoluției lor. Respectarea drepturilor copilului, începând cu cel la educație, reprezintă un imperativ pentru o democrație care se gândește azi la ziua de mâine. Prin programele noastre, facem eforturi, împreună cu copiii, părinții și educatorii, pentru ca niciun copil de la sat să nu se mai simtă singur, umilit, marginalizat, fără șanse și fără viitor.

Avem nevoie de politici publice coerente, puse în practică, care să se concentreze pe bunăstarea copilului, iar noi suntem oricând disponibili să ajutăm, cu expertiza noastră, la realizarea acestora”, afirmă realizatorii cercetării.

*

Studiul “Bunăstarea copilului din mediul rural - 2020” cuprinde datele și analiza unei cercetări de teren, realizate în perioada iunie - august 2020, pe un eșantion de 936 de gospodării, în care locuiesc 4.338 de persoane, fiind culese informații de la 936 de adulți și de la 2.931 de copii. (L.P.)

 

Lasă un comentariu