“NU AM REUȘIT SĂ STABILIM PUNȚI DE COMUNICARE CU MINISTERUL SĂNĂTĂȚII”

Distribuie pe:

Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) a solicitat președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban implicarea pentru medierea relației dintre cei peste 11.000 de medici de familie din țară și Ministerul Sănătății, în contextul epidemiei de COVID-19, arătându-și disponibilitatea de a colabora cu autoritățile pentru lupta împotriva extinderii bolii. În schimb, arată reprezentanții SNMF, medicilor de familie li se impune un contract financiar ce încalcă legislația în vigoare și conține “prevederi punitive ieșite din comun”.

“Medicii de familie au cerut puține lucruri pentru ei și au oferit permanent suport, informații, au preluat în grijă pacienți care nu mai puteau fi urmăriți în spitale și ambulatorii, au derulat propriile campanii de informare și educație medicală, s-au pus la dispoziția autorităților pentru a deveni canale de transmitere a mesajelor de prevenție către pacienți. (...) Cu extrem de mici excepții, nu am reușit să stabilim punți funcționale de comunicare cu Ministerul Sănătății. Niciuna dintre măsurile luate pentru gestionarea pandemiei, referitoare la pacienții izolați sau carantinați la domiciliu, deci cei care sunt în supravegherea exclusivă a medicilor de familie, nu a fost luată după consultarea reprezentanților acestei categorii profesionale, pentru a afla dacă respectiva prevedere este sau nu implementabilă în practică, dacă este sau nu în concordanță cu celelalte prevederi legislative. Orice reacție a noastră post factum a rămas fără efect (în afară ecourilor în presă). (...) Toate acestea, în contextul în care medicii de familie apar constant în topul încrederii populației în studiile sociologice privitoare la pandemie.

În acest context, am solicitat președintelui și premierului României medierea relației dintre medicii de familie și reprezentanții Ministerului Sănătății, în scopul depășirii barierelor de comunicare și pentru restabilirea unui nivel de încredere și respect a autorităților față de o categorie profesională importantă nu doar ca număr, ci mai ales ca responsabilitate asumată și credibilitate dovedită”.

Medicii de familie vor continua să monitorizeze pacienții care sunt izolați la domiciliu și vor acționa folosind pârghiile legale pentru a așeza în raporturi legale actele normative care să permită combaterea pandemiei, se arată într-un comunicat dat publicității de Biroul Executiv al SNMF.

Lasă un comentariu