SEMNALĂM… SEMNALĂM…- JURNAL DE CAMPANIE AGRICOLĂ MUREŞEANĂ

Distribuie pe:

De la ing. Silvia Jude - consilier superior la Direcţia pentru Agricultură Mureş, am aflat că, până la această dată, porumbul s-a recoltat pe suprafaţa de 61.220 ha, dintr-un program judeţean de 76.267 ha. Producţia medie realizată la nivel de judeţ este de 7.740 kg/ha boabe. Sfecla de zahăr s-a recoltat pe suprafaţa de 3.060 ha, dintr-un program de 3.290 ha. Producţia medie realizată în Mureş este de 49.100 kg/ha.

 

ŢIGANII DIN BAND, DIN NOU, S-AU PUS PE FURAT DIN CÂMP

Ioan Man - fermier din Band, în numele mai multor cetăţeni, disperaţi că recolta de porumb este dijmuită de cei care nu ară, nu seamănă, dar, totuşi, recoltează porumbul de pe parcelele cetăţenilor din comună. Din cauza umidităţii ridicate a boabelor, peste 18 la sută, porumbul nu se poate recolta sub formă de boabe, aşa că se aşteaptă îngheţul. Profitând de criza provocată de Coronavirus, de faptul că noaptea gospodarii nu ies în câmp să-şi păzească recolta, noapte de noapte, ţiganii din Band merg la furat cu căruţele, fără să fie deranjaţi de poliţiştii din comună, care se motivează că au rază mare de acţiune. Disperaţi că nu primesc niciun ajutor din partea Primăriei sau a Postului de Poliţie, agricultorii din Band au apelat din nou la “Cuvântul liber”, cu solicitarea de a sensibiliza Poliţia Judeţeană să trimită echipe de intervenţie pe timpul nopţii. Culmea ironiei, Primăria plasează responsabilitatea Poliţiei, iar poliţiştii spun că trebuie organizată paza de obşte în comună, cel puţin până la finalizarea recoltatului.

 

DE CE CUMPĂRĂ STRĂINII TEREN AGRICOL ÎN ROMÂNIA?

În Germania, preţul unui hectar de teren agricol, în funcţie de zonă şi fertilitate, este între 11.600 şi 63.000 de euro /ha. Nu-i de mirare că oamenii de afaceri din Germania s-au orientat spre România, unde au cumpărat teren agricol, prin interpuşi, la preţul unui costum de haine.

În judeţul Mureş, preţul unui hectar de teren agricol este, în medie, 10.000 de lei. Juristul Direcţiei Agricole Mureş, domnul Mesaroş E., ne-a declarat că preţul terenului agricol se stabileşte, şi la noi, în funcţie de zonă şi fertilitate. Vânzarea se face potrivit prevederilor Legii 17, completată cu Legea 175/2020, care prevede afişarea la primăria locală a ofertei de vânzare, timp de 45 de zile, după care DAJ eliberează adeverinţa “liber de vânzare”.

 

Lasă un comentariu