MEMBRII ASOCIAŢI ÎN COOPERATIVE AGRICOLE, SCUTIŢI DE IMPOZIT PE CLĂDIRI ŞI PE TERENURI!

Distribuie pe:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, recent (20 noiembrie 2020), o lege prin care, în anumite condiţii, gospodăria ţărănească va putea fi scutită de la plata impozitului pe terenuri şi clădiri.

Potrivit noii legi, gospodăria ţărănească poate deveni membru cooperator asociat în cooperative agricole, urmând ca definirea şi modul de autorizare a gospodăriei ţărăneşti să se stabilească prin ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Acelaşi act normativ introduce în Legea cooperaţiei agricole şi precizarea clară privind scutirea de impozite pentru membrii cooperatori, ceea ce înseamnă că, pentru a putea fi scutiţi de plata impozitului pe teren şi clădire, proprietarii gospodăriilor ţărăneşti trebuie să se înscrie într-o cooperativă: “Scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru producţia valorificată prin (către) cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectaţiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale, definite potrivit OUG nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016”.

Totodată, potrivit modificărilor, scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole ar urma să fie operată pentru primii 5 ani de la începerea desfăşurării activităţii în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani, pentru cele deja înfiinţate, care au realizat, la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent, o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro.

Atenţie! Noua lege va intra în vigoare doar după publicarea în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lasă un comentariu