ÎN AȘTEPTAREA REDESCHIDERII PIEȚELOR - ACEASTĂ BUNICUȚĂ... “ÎNCETINEȘTE RĂSPÂNDIREA CORONAVIRUSULUI”

Distribuie pe:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, la începutul acestei luni, instituirea unor noi măsuri pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, una dintre ele fiind suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise.

Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) au reacționat prompt:

“După un an în care agricultura a fost unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei, prin existența unei secete fără precedent, (...) acum a venit vremea ca micii producători agricoli să primească o lovitură nimicitoare prin închiderea piețelor agroalimentare. (...) Noua decizie a Guvernului dă o lovitură fatală producătorilor agricoli pentru care piața reprezintă singura oportunitate pentru valorificarea producției”, se arată într-un comunicat al Sindalimenta.

Sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că, în timp ce micii producători agricoli nu vor mai avea unde să-și vândă marfa, decizia va favoriza lanțurile de supermarketuri: “Ce vor face acum zecile de mii de mici producători agricoli după ce piețele se vor închide? Ce vor face cu marfa? Cum vor mai reuși să-și întrețină familiile? (...) În timp ce micii producători agricoli sunt condamnați la sărăcie, noua decizie de a închide piețele agroalimentare este soluția perfectă pentru lanțurile de supermarketuri. Ca și cum profiturile imense obținute de acestea, până acum, nu erau de ajuns, Orban și Iohannis le pun pe tavă o nouă oportunitate de îmbogățire. Dacă piețele agroalimentare sunt un pericol pentru sănătatea românilor, supermarketurile, care funcționează tot în spații închise și care se vor supraaglomera, prin creșterea evidentă a numărului de persoane care trebuie să se aprovizioneze, de ce nu sunt domnule Orban, domnule Iohannis? Care este explicația logică pentru care ați decis ca pe fermierii români să-i omorâți, iar marile rețele internaționale de retail să le îmbogățiți și mai mult?”, se mai menționează în comunicat.

De asemenea, Asociația Administratorilor de Piețe din România a reacționat imediat după anunțul făcut de autorități, punctând într-un comunicat de presă faptul că “este important ca toate piețele agroalimentare permanente din țară să rămână deschise”, precizând că în urma adoptării măsurilor pe care toate administrațiile piețelor din țară le-au luat imediat după declanșarea stării de urgență, nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în piețele agroalimentare: “Considerăm că nu este normal să generalizăm, nu este corect să se dispună închiderea piețelor agroalimentare (...) Atâta timp cât minimarket-urile cu aceleași suprafețe sau mai mici rămân deschise, considerăm că și magazinele din incinta sau din jurul piețelor ar trebui să rămână deschise, pentru că aici măsurile de prevenire pot fi adoptate, urmărite și respectate mult mai ușor. Considerăm că ar fi normal ca măsurile de restricționare a activităților din piețe să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii piețelor nu respectă măsurile impuse de autorități, pentru prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19”, a transmis Asociația printr-un comunicat de presă.

Parlamentarii PSD au votat pentru menținerea piețelor deschise pe perioada stării de alertă. Un amendament admis de reprezentanții acestui partid (“ciuma roșie”) prevede ca piețele în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante și talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Proiectul de lege care conține această prevedere a fost adoptat cu 173 de voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și 93 de abțineri. Prin urmare, proiectul de lege a mers la promulgare, iar decizia aparține acum președintelui  Klaus Iohannis, care a declarat că închiderea piețelor din hale sau spații acoperite reprezintă o măsură justă luată de Guvern și a acuzat PSD că a propus deschiderea acestora din motive politicianiste.

... Ar fi interesant de știut ce gândește “bunicuța” din imagine (scoasă în stradă, să nu răspândească noul coronavirus), dar și miile de truditori ai gliei obligați, în aceste zile de început de iarnă, să dârdâie în frig, pentru a-și agonisi traiul zilnic din vânzarea “roadelor pământului”, în timp ce hipermarketurile ne oferă cartofi din Egipt, mere (cu gust de săpun) din Polonia, roșii cu iz de azot, din Turcia, și praz din Olanda... Poftă bună, dragi guvernanți, și “succesuri” în alegeri! (foto - Alexandru Gheorghe, activenews.ro)

 

Lasă un comentariu