LEGI PENTRU ROMÂNI. LEGI PENTRU MUREȘENI - PROIECTELE DE LEGE PENTRU CARE VOR MILITA LIDERII SOCIAL-DEMOCRAȚILOR MUREȘENI

Distribuie pe:

Leonard Azamfirei, candidatul pe poziția nr. 1 al PSD Mureș pentru Senat

Legea educației digitale

Învățământul clasic își va păstra întotdeauna valoarea, dar este necesar un sistem complementar de educație digitală, susținut de stat, care să permită constituirea unei baze de resurse educaționale, disponibile gratuit pentru învățământul preuniversitar, realizate profesionist și adaptate nivelului actual al cunoașterii. În paralel, trebuie concepută o strategie de formare a resursei umane calificate în utilizarea resurselor digitale.

Reorganizarea învățământului profesional

Societatea românească duce o lipsă acută de forță de muncă a cărei calificare profesională să poată fi folosită în principalele domenii de dezvoltare. Din acest motiv, reorganizarea învățământului profesional, în strânsă legătură cu firmele private, trebuie să creeze cadrul de a forma, din nou, tineri cu o meserie, care să poată fi folosiți imediat în reconstrucția atât de necesară a țării.

Amendarea Legii educației fizice și sportului

România nu mai are decât sporadic performanțe sportive notabile. Stimularea reală a sportului de masă și a celui de performanță, inclusiv a celui universitar este necesară pentru a contribui la sănătatea națiunii și a prestigiului internațional al României. Avem nevoie de oameni sănătoși, avem nevoie de campioni.

Legea învățământului superior

Statul trebuie să reglementeze principiile de funcționare a autonomiei universitare, prin mecanisme de intervenție și de control, dar organizarea, funcționarea, stabilirea de strategii, inclusiv cele financiare, trebuie să rămână în universități. Această autonomie trebuie însă să fie dublată de creșterea responsabilității universităților, pentru prevenirea derapajelor decizionale sau a comportamentelor academice inadecvate.

Dumitrița Gliga, candidatul pe poziția nr. 1 la Camera Deputaților al PSD Mureș

Domenii insuficient legiferate sau supralegiferate

Îmi doresc să contribui la conturarea unui cadru legislativ care să înglobeze o strategie de dezvoltare a României, pe termen mediu și lung, o strategie cuprinzătoare, menită să genereze soluții eficiente la provocările actuale. Consider că încă există multe arii de interes major, insuficient reglementate, precum: cercetarea, inovarea, violența domestică, sănătatea mintală sau libertatea de exprimare în mediul online.

Diplomația: interes national și patriotism

Având în vedere experiența mea modestă, dar semnificativă, în domeniul relațiilor internaționale, consider că Parlamentul își poate îmbunătăți diplomația parlamentară, componentă cu rol esențial.

Orice schimb de bune practici poate genera noi idei sau ne poate proteja de adoptarea unor legi care s-au dovedit a fi ineficiente în alte state. Comunitatea europeană este atât de bine interconectată, încât ne-ar fi aproape imposibil să nu racordăm legislația României la cea europeană.

Cred într-o politică performantă!

Poate cea mai ambițioasă aspirație a mea este de a munci continuu și asiduu pentru a oferi atât o speranță celor dezamăgiți, cât și un potențial model generației tinere. Cred, cu tărie, că tinerii reprezintă cheia succesului nostru ca țară, iar educația lor non-formală ar trebui să joace cel mai important rol pentru noi toți. De aceea, mi-ar plăcea să pot contribui la construirea unui set de valori sănătos pentru viitorul copiilor noștri.

Un Guvern atent la județul Mureș

Nu în ultimul rând, îmi doresc să fiu parlamentar pentru a putea veghea asupra activității Guvernului și pentru a mă asigura personal că județul Mureș va fi mereu pe lista de priorități.

Cunosc o parte din provocările cu care ne confruntăm și mi-aș dori să cunosc cât mai multe pentru a putea contribui la depășirea lor. Consider că toate localitățile județului nostru sunt unice, au un farmec aparte, reprezintă manifestarea celor mai frumoase tradiții românești și merită pe deplin sprijin necondiționat.

Corneliu Florin Buicu, candidatul pe poziția nr. 2 la Camera Deputaților al PSD Mureș

Voi milita pentru adoptarea a două acte normative - Legea privind reglementarea serviciilor de telemedicină și legea privind ambulatoriile virtuale.

Sistemul de sănătate din România are nevoie de o reformare completă.

Pornim de la asigurarea serviciilor de medicină de familie, la nivelul comunității, acolo unde pacientul are nevoie, folosind un principiu simplu: comunități sănătoase, comunități educate, comunități sigure.

Astfel, la nivelul fiecărei comunități, mai ales din mediul rural, vor exista cabinete de medicină de familie, farmacie și cabinete de medicină dentară care vor deservi o populație de 4-5.000 de locuitori, estimând la nivel național, în patru ani, un număr de 800 de asemenea centre.

Centrele respective vor fi deservite de medici de familie și de medici specialiști, respectiv de farmaciști, dând posibilitatea autorității locale să scoată la concursul de rezidențiat posturi, așa cum, în momentul de față, o fac doar spitalele.

Pe lângă aceste servicii sau cabinete de medicină de familie, serviciile ambulatorii sunt cele mai importante, astfel încât să nu mai aglomerăm serviciile de urgență din UPU, din CPU și să dăm posibilitatea pacientului să fie consultat.

Aceste cabinete sau ambulatorii de specialitate pot exista atât în formatul fizic, dar și prin intermediul serviciilor de telemedicină. Astfel, vom avea posibilitatea să ducem serviciile medicale de la nivelul ambulatoriului fizic, din Târgu Mureș spre exemplu, în satul cel mai îndepărtat, care are o asistentă și o infrastructură adecvată, astfel încât, prin transmisie de date, voce și imagini, să dea posibilitatea medicului aflat în ambulatoriul de specialitate să intre în contact cu pacientul. Mai departe, medicul din ambulatoriu de specialitate pe sistemul de telemedicină transmite asistentei care sunt manevrele necesare pentru diagnostic, respectiv pentru tratament.

Comandat de Partidul Social Democrat, Organizația Județeană Mureș, executat de SC “Cuvântul liber” SRL, tiraj 2705, CMF 11200020

Lasă un comentariu