LUMEA ÎN CARE TRĂIM

Distribuie pe:

* Stratul de ozon al Pământului își va reveni complet în 50 de ani

Din cauza poluării, stratul de ozon al Pământului a avut mult de suferit. Aceasta este o veste proastă pentru toată lumea, deoarece stratul fragil de gaz protejează planeta de razele ultraviolete nocive ale soarelui. Din fericire, experții în schimbări climatice consideră că stratul de ozon se va vindeca total în 50 de ani, potrivit unui raport din 2018 al ONU. Recuperarea se datorează în mare măsură Protocolului de la Montreal, din 1987, care a interzis utilizarea globală a unuia dintre princi-palii vinovați pentru daune: clorofluorocarburile (CFO). Anterior, CFO-urile erau folosite în frigidere, cutii de aerosoli și substanțe pentru curățarea chimică.

 

* Japonia este țara cea mai predispusă cutremurelor

Cutremurele pot varia de la tremurături minore, abia perceptibile, până la zguduituri ale solului, care provoacă distrugeri masive. Dar este o parte inevitabilă a vieții pentru cei care trăiesc în țări precum China, Indonezia, Iran și Turcia, care sunt unele dintre cele mai predispuse la cutremure. Însă, potrivit Studiului Geologic al SUA, în Japonia se înregistrează cele mai multe cutremure din lume.

 

* Pe Pământ există în jur de 4 cvadrilioane de bacterii

Nu toate bacteriile sunt rele. De fapt, unele dintre acele celule biologice ciudate chiar ajută lumea, în moduri diferite și complexe. E un lucru bine de știut, având în vedere că, pe planetă, există aproximativ 4 cvadrilioane de bacterii (un cvadrilion - o mie de trilioane).

 

* Populația planetei reprezintă aproximativ 7% din numărul total de oameni care au trăit vreodată

Potrivit Biroului de Referință a Populației, de când homo sapiens a intrat pentru prima dată în scenă, acum 50.000 de ani, s-au născut peste 108 miliarde de membri ai speciei noastre. Potrivit Biroului, numărul trăitorilor de pe planetă reprezintă șapte procente din numărul total al oamenilor care au trăit vreodată.

 

* Muhamad, cel mai popular nume din lume

Se crede că Muhammad este cel mai popular nume din lume. Potrivit The Independent, aproximativ 150 de milioane de bărbați și de băieți din întreaga lume poartă acest nume. Popularitatea lui se datorează tradiției musulmane de a numi fiecare fiu, prim-născut, după profetul islamic.

 

* Africa și Asia găzduiesc aproape 90% din populația rurală a lumii

India are cel mai mare număr de oameni care trăiesc în zonele rurale (aproximativ 893 de milioane), potrivit Reuters. China are, de asemenea, o populație rurală impresionantă, cu 578 de milioane care trăiesc în afara marilor centre urbane, potrivit Reuters.

 

* Sudanul de Sud este cea mai tânără țară din lume

Unele țări au sute de ani, în timp ce altele își pot urmări istoria pe parcursul mai multor milenii. Sudanul de Sud din Africa de Nord și-a câștigat independența față de Sudan în 2011, ceea ce îl face în prezent cea mai tânără țară din lume. Capitala țării este Juba (foto)

 

* Peste jumătate din populația lumii are sub 30 de ani

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), până în 2012, 50,5% din populația lumii era formată din persoane cu vârsta sub 30 de ani. Aproximativ 89,7% dintre acești tineri trăiesc în țări în curs de dezvoltare, din Orientul Mijlociu și Africa.

Pe de altă parte, 12,3% dintre pământeni au vârsta de 60 de ani și peste. Se preconizează că acest număr va ajunge la 22% până în 2050.

 

* Suedia are cele mai multe insule din lume

Cu 221.800 de insule, se apreciază că Suedia are mai multe insule decât orice altă țară din lume. Doar aproximativ 1.000 dintre ele sunt locuite.

 

* 43 de țări sunt conduse de familii regale

Familia regală britanică poate fi cea mai faimoasă, dar există încă o mulțime de alte familii nobiliare. În total, sunt 28 de familii regale care conduc peste 43 de țări din întreaga lume, inclusiv Japonia, Spania, Swaziland, Bhutan, Thailanda, Monaco, Suedia, Olanda și Liechtenstein.

 

* California găzduiește “Capitala lumii de anghinare”

Castroville este o zonă rurală din California, unde se cultivă cantități enorme de anghinare (și alte culturi de legume), datorită faptului că zona se bucură de vreme ideală, pe tot parcursul anului. Datorită acestui fapt, la nivel global, 99,9% din cantitatea de anghinare, destinată comercializării, este produsă la Castroville, localitate poreclită “Capitala lumii de anghinare”.

 

* Toți urșii Panda uriași, din grădinile zoologice din întreaga lume, sunt împrumutați din China

Urșii Panda de la grădinile zoologice din lume par să se simtă bine în bârlogurile lor confortabile. În realitate, urșii Panda, pe care îi vedem, sunt doar în vizită. Asta pentru că fiecare dintre blânzii uriași din grădinile zoologice din întreaga lume sunt împrumutați din China. Da, din punct de vedere administrativ, sunt proprietatea guvernului Chinei, potrivit Vox.

 

* “Pământeanul tipic” corespunde acestei descrieri...

Potrivit unui studiu realizat pentru National Geographic, în 2011, “cea mai tipică” persoană din lume este: dreptace, câștigă mai puțin de 12.000 de dolari pe an, are un telefon mobil și nu are un cont bancar.

(sursa - bestlifeonline.com)

Lasă un comentariu