MEDICII AVERTIZEAZĂ - VACCINUL ANTI-COVID-19 NU ESTE... “O PLIMBARE ÎN PARC”

Distribuie pe:

Medicii americani afirmă că Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) trebuie să-i avertizeze pe oameni despre efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19 * CDC trebuie să manifeste transparență cu privire la efectele secundare pe care oamenii le pot experimenta după ce au primit prima doză de vaccin * Dr. Sandra Fryhofer, de la Asociația Medicală Americană, a spus că atât vaccinurile Pfizer, cât și cele Moderna necesită două injecții, la intervale diferite, fapt ce provoacă îngrijorare privind riscul ca pacienții să nu-și mai administreze a doua doză, din cauza efectelor secundare, potențial nocive, după prima inoculare * Companiile farmaceutice producătoare au recunoscut că vaccinurile lor ar putea induce efecte secundare asemănătoare simptomelor asociate cu COVID-19, cum ar fi dureri musculare, frisoane și dureri de cap.

Oficialii din domeniul sănătății publice și producătorii de medicamente trebuie să-i avertizeze pe oameni că vaccinurile împotriva coronavirusului pot avea unele efecte secundare severe, astfel încât să știe la ce să se aștepte și să nu se sperie să primească a doua doză, au cerut medicii în cadrul unei întâlnirii cu consilierii CDC.

Recomandările vin în timp ce statele se pregătesc să distribuie, începând de luna viitoare, vaccinurile care, potențial, ar putea salva vieți omenești.

“Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă că vaccinul nu este “o plimbare în parc”, a spus Fryhofer în timpul unei întâlniri virtuale cu Comitetul consultativ pentru practicile de imunizare, un grup extern de experți medicali care consiliază CDC. “Vor ști că au fost vaccinați. Probabil că nu se vor simți minunat, dar trebuie să se întoarcă pentru a primi a doua doză. “

Unii participanți la studiile privind vaccinul împotriva coronavirusului, derulate de Moderna și Pfizer, au declarat, în septembrie, că, după administrarea primei doze s-au confruntat cu febră mare, dureri corporale, dureri de cap severe, epuizare pe tot parcursul zilei și alte simptome. Deși acestea erau “incomode” și, uneori, intense, participanții au spus că adesea au dispărut după o zi, uneori mai devreme, și că, oricum, le-au preferat, decât să se îmbolnăvească de COVID-19. Ambele companii au recunoscut că vaccinurile lor ar putea induce efecte secundare similare cu simptomele asociate cu Covid-19 - forma ușoară, precum dureri musculare, frisoane și cefalee.

O femeie din Carolina de Nord, în vârstă de peste 50 de ani, participantă în studiul Moderna, a raportat că nu a avut febră, dar a suferit o migrenă severă, care a lăsat-o, timp de o zi, epuizată și incapabilă să se concentreze. Ea a spus că, a doua zi, s-a simțit mai bine, dar a adăugat că Moderna ar trebui să le recomande oamenilor să-și ia o zi liberă după ce li se administrează a doua doză.

Patsy Stinchfield din Minnesota, asistentă medicală în pediatrie, a declarat că oficialii și producătorii de medicamente ar trebui să vorbească despre efectele secundare într-un mod mai optimist. Ea a spus că ar putea folosi un termen precum “răspuns” în loc de “reacție adversă”, pentru a nu-i descuraja pe oameni. Reuniunea comitetului a avut loc la trei zile după ce Pfizer și partenerul său BioNTech au solicitat autorizația de utilizare de urgență de la Food and Drug Administration (FDA - Administrația SUA pentru Alimente și medicamente - n. trad.) pentru vaccinul lor împotriva coronavirusului.

Procesul FDA este de așteptat să dureze câteva săptămâni, iar o întâlnire a comitetului consultativ pentru a se pronunța asupra eficacității vaccinului a fost programată pentru începutul lunii decembrie. (sursa - cnbc.com)

Lasă un comentariu