VOTĂM. APOI CE?

Distribuie pe:

Suntem chemați, din nou, la urne, exercițiu democratic, important ca și olimpiadele, ciclice și ele, tot la 4 ani. Votăm din convingere. Sau de frică, să nu iasă celălalt. Sau mituiți. Sau cu speranța unor afaceri cu statul sau a unor posturi bănoase în mecanismul statului. Avem dreptul și putem vota, dar, din păcate, nu ne putem lua votul, dând un nou vot, dar de blam, celui care ne minte, ne dezamăgește sau e puturos mai ceva ca în povestirea lui Creangă. Dar ce se schimbă după 6 decembrie? Crede cineva că se poate schimba ceva radical? Că oameni, dintre care unii obișnuiți cu sistemul moștenit din comunism sau cu democrație originală, cu votul cerșit, cu nemunca, cu hoția, cu găștile, cu creat sistem mafiot, de la al doilea mandat în sus, se vor schimba doar pentru că sunt aleșii poporului? Crede cineva că un excursionist prin partide va avea un pic de bun simț? Sau unul nedus la școală și cu diplomă cumpărată va avea respect față de unul cu școala adevărată?

Votăm legiuitorii, să nu uităm, de ei depinde, în mare parte, viitorul, bunăstarea noastră. Ăștia trebuie să ne apere de abuzuri, de hoții, să nu lase porți deschise în legi pentru șmecheri și avocați care știu să profite de dedicații. Dar credeți că noul parlament se va deosebi esențial de cel vechi? În baza a ce? Am creat vreo generație nouă? De oameni noi, nealungați din țară de brontozaurii pe care îi ia Salvarea din funcții și singurele vorbe bune pe care le primesc de la subordonați sunt la căpătâi? Credeți că aleșii noi vor face mai mult pentru mulțime și mai puțin pentru ei? Vor împiedica ei în vreun fel baronizarea sănătății, distrugerea constantă a statului prin nefolosirea aparatelor medicale, în folosul privatului profitor, atent sau nu să răsplătească sabotajul, concursurile la care participă ca șefi, inși cu protecție de partid care concurează singuri sau cu concurenți fictivi? Va face parlamentul nou legi pentru sporuri corecte și egale, nu în funcție de salariile dublate de un partid sau de gradele pe umăr și vor fi legi noi care să nu fie driblate de biserică sau de anumite etnii, care sunt chiar stat în stat? Sau vor fi legi pentru recuperat banii datorați de persoane fizice sau private? Va face Parlamentul legi care să lupte contra corupției și să nu mai trăim într-o țară în care un exhibiționist ia 4 ani cu executare și unul din sănătate sau administrație, un prost de partid, să ia mite de milioane de euro, riscând o urecheală de 2 ani cu suspendare? Vom avea legi care să specifice câți medici trebuie să avem, câți profesori, nu câți taximetriști și polițiști cu liceu și vom avea legi care să trimită la pensie la termenul legal, fie că e medic, fie că e măturător, fără discriminarea rezervată medicilor, pentru că pensia e drept legal, nu un blestem? Vom avea excursioniști, de la București, tot cu girofar și coloane, ca să inaugureze clinicile nefuncționale și alte investiții uitate ale consiliilor județene care se fac că nu știu ce abonați reabilitează pe partid și pe enorm de mult ban public? Vom avea aceleași firme comune, în spitale, la primării, la consilii județene, pentru că un om verificat e mai de încredere și nici nu te toarnă la procurori dacă e mânjit de sau ca tine? Credeți că aleșii vor fi capabili să-și schimbe comportamentul față de cei care trebuie să le fie stăpâni, oamenii simpli, cei care votează, cei care produc PIB-ul și vor renunța la mințit, la furat și manipulat?

Aș fi vrut să cred într-o schimbare, că vom avea oameni noi, cu gândire de om nou, nu ăla visat de comuniști, să nu defilăm tot cu fosilele politice și câțiva lupi tineri, învățați cu răul, în marea de candidați care intră pe listă și nu îi cunoașteți. Mi-e teamă că așa ceva nu se poate peste noapte și de asta suntem toți vinovați, cum clama un domn după incendiul mortal dintr-un spital românesc. Noi, obișnuiți cu tăcutul în comunism, am văzut sistemul, noi am acceptat penali pe liste, noi nu am fugit de condamnați, de escroci cu familii de escroci, noi nu am verificat dacă e în regulă ca un asemenea ins să candideze. Noi nu am dus hoțiile la procurori, noi nu am chemat presa la abuzuri, nouă ne-a fost teamă de mafie ca să nu ne concedieze și să se ajungă să facem denunțuri penale, noi am tăcut să nu iasă concurent de altă etnie. Vina e comună. Noi am creat sistemul de non-valori. Și am făcut-o și... democratic! Ce ar fi fost un sistem pe cens, care să-ți recunoască meritul și contribuția? Așa-i că nu ați mai fi acceptat mizerii dacă votul nu vă era egal cu al unuia care se vinde pe un kilogram de făină? Mai mulți bani, mai multă muncă, recunoașterea că ești mai important și, în acest caz, nu mai accepți oameni inferiori, corupți, condamnați și escroci, jumătate analfabeți , să te conducă, să fugă cu votul tău ca șobolanul sau să fure pe criterii, pornind de la partid și terminând cu etnia. Poate asta să fie scăparea, un drept de vot în funcție de merit, cotat peste cel al omului fără orizont sau întreținut? Să fie asta calea pentru însănătoșirea României și pentru scăpatul de escroci, nulități în meseria lor sau somități cu bube care-și caută, de fapt, imunitatea?

Lasă un comentariu